2024. április 19., péntek

Lehetőségek egész sora

A Belgrád–Budapest-vasútvonal megvalósításával kapcsolatos kereskedelmi megállapodás aláírását is kilátásba helyezte a kormányfő

Aleksandar Vučić kormányfő ma kijelentette, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő szerbiai látogatása óriási lehetőségeket rejt a két ország közötti kapcsolatok fejlesztése terén, minden szinten.

Vučić fogadja Csin-pinget (Fotó: Beta)

Vučić fogadja Csin-pinget (Fotó: Beta)

Bejelentette, hogy Szerbia és Kína még számos közös infrastrukturális projektumot indít a jövőben.

– Remélem, nem fogja megbánni, hogy elfogadta kissé tolakodó meghívásomat és ellátogatott Szerbiába, s minden lépésénél érzi majd a szerb nép őszinte barátságát – mondta a miniszterelnök a kínai vendégnek, aki tegnap érkezett három napos látogatásra hazánkba.

Az infrastruktúra-fejlesztési együttműködést különösen fontosnak ítélte, s emlékeztetett, hogy a 11-es korridor legtöbb szakaszát éppen kínai vállalatok építik. Aláírták a Surčin és Obrenovac közötti út kiépítéséről szóló szerződést, mely Belgrádot és Közép-Szerbiát köti majd össze, jelentette ki Vučić.

A Belgrád–Budapest-vasútvonal megvalósításával kapcsolatos kereskedelmi megállapodás aláírását is kilátásba helyezte a kormányfő. Sok minden fog történni az infrastruktúra terén, húzta alá.

A kínai államfő ma a teljes szerb államvezetéssel tárgyal, látogatásának ez már a hivatalos része. Azt mondta, otthon érzi itt magát, s látja, mindenütt baráti légkör veszi körül. Tomislav Nikolić államfő az együttműködés folytatását, a kapcsolatok erősítését szorgalmazta. Mint mondta, Szerbiát örömmel tölti el a tény, hogy Kína gazdságilag egyre erősebbnek számít, polgárai egyre jobb életkörülmények között élnek, s elégedettségének adott hangot annak kapcsán is, hogy Kína lassan elnyeri méltó helyét a világpolitikában is.

A kínai államfő egyet értett az infrastruktúra-fejlesztésre, kapcsolatok elmélyítésére vonatkozó megjegyzésekkel.