2024. április 18., csütörtök

Körvonalazódott a tartományi hatalmi koalíció

A haladók és a VMSZ mellett a szocialisták is a kormány részét fogják képezni, a liga kiesett a játékból

A vajdasági statútumban meghatározott kötelezettségeivel összhangban pénteken lefolytatta a választásokat követően parlamentbe jutott frakciók vezetőivel az egyeztetéseket Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. A képviselőcsoportok tisztségviselőivel külön-külön tárgyalt, majd a délutáni órákig tartó találkozók lebonyolítása után sajtótájékoztatón ismertette azok eredményeit. Elégedettséggel nyugtázta, hogy valamennyien eleget tettek a meghívásnak, és megjelentek az egyeztetésen, amely korrekt, baráti, a fontos kérdésekre összpontosító beszélgetés volt.

Pásztor a folytatásban ismertette a találkozók után levonható következtetéseket.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– A dolgok jelenlegi állása szerint a tartományi hatalmi többséget a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség alkotja majd. A többi párt olyan döntést hozott, hogy ellenzékből kíván politizálni a tartományban a következő mandátumban. Hétfőn két ülést is tart a képviselőház. Az első ülésen tulajdonképpen folytatódik a parlament megalakulása azzal, hogy módosítjuk a vajdasági közigazgatásról szóló döntést, majd megalakítjuk a képviselőházi bizottságokat is. Amennyiben minden feltétel teljesül, azonnal elkezdjük a második ülést is, melyen megalakulhat a leendő tartományi kormány. Arra számítok, hogy a Szerb Haladó Párt – legnagyobb parlamenti frakcióként – hétfőig javaslatot tesz a tartományi kormányalakító személyére vonatkozólag, így az ülésen megválaszthatjuk a kormányfőt is a bemutatott program alapján – közölte a sajtónak adott nyilatkozatában Pásztor István, aki személyi kérdésekről nem kívánt nyilatkozni, mert, mint közölte, arról nem neki és főleg nem ez alkalommal kell nyilatkoznia, hozzátette azonban, hogy háttérmegbeszélések erről természetesen már folytak, s szinte teljesen kialakult a leendő tartományi kormány összetétele.

„A POLGÁROK FELÉ IRÁNYULÓ POLITIKA”

A házelnökkel folytatott eszmecseréjét illetően Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy a legtöbb szó a hétfői parlamenti ülésről esett, korrekt, baráti hangnemben lezajlott megbeszélés áll mögötte. Azzal kapcsolatban, hogy mely pártok alkotják majd a hatalmat és melyek az ellenzéket, Jovanov elmondta, egyesek magukat eleve ellenzékként definiálták, ezt a döntést tiszteletben fogják tartani, nincs ellenükre, s nem is fognak könyörögni senkinek azért, hogy lépjen be a hatalmi koalícióba. A „polgárok felé forduló politikát” ígért a következő mandátumra, s annak a megítélésének adott hangot, hogy az előző évek vajdasági hatalmi politikája a „hatalmi pártok felé tekintő politika” volt.

INKÁBB LESZÜNK ELLENZÉK

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Kora délelőtt az első egyeztetést Pásztor egyébként Dušan Jakovljevvel, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga alelnökével folytatta le. A liga tisztségviselője közölte, hogy a párt ellenzéki szerepre készül, nem óhajt a hatalmi táborhoz csatlakozni. Korábban a ligások nem vetették el a kormánykoalícióhoz való csatlakozás lehetőségét.

A továbbiakban Pásztor fogadta Smiljana Glamočanin Vargát, a Szerb Radikális Párt alelnökét, aki közölte, hogy pártja végleges álláspontját a hétfői ülésen fejti majd ki, a kormányprogram ismeretében. Borislav Novaković, a Demokrata Párt frakcióvezetője arról beszélt, hogy pártja csakis ellenzéki szerepet tud elképzelni az előttünk álló négy évben, Svetlana Kozić, az Elég volt mozgalom frakcióvezetője pedig konstruktív ellenzéki politizálást ígért.

KORMÁNYBAN AZ SZSZP IS

Pavle Budakovval, a Szerbiai Szocialista Párt képviselőcsoportjának vezetőjével is tárgyalt a házelnök, aki együttműködését ajánlotta fel a leendő kormány megalakításában.

Mint ismeretes, Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke már a hét elején bejelentette, hogy Igor Mirovićot fogja javasolni a tartományi kormányfői tisztségre.

A 120 fős vajdasági törvényhozásban az abszolút többséget a Szerb Haladó Párt 63 képviselője alkotja, a hatalmi koalíció másik tagjának, a Vajdasági Magyar Szövetségnek 6 képviselője van. A Szerbiai Szocialista Pártnak 12, a Demokrata Pártnak és a Szerb Radikális Pártnak 10-10, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligának 9, az Elég volt listájának 7, a Magyar Mozgalom és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége által alkotott szövetségnek 2, a Zöld Pártnak pedig 1 képviselője van.