2024. április 25., csütörtök

Híd az új selyemúton

Hszi Csin-ping háromnapos látogatáson Szerbiában

Szerbiának be kell kapcsolódnia az új selyemút kialakításába, hiszen az Kína és Európa áruforgalmának hídja. Ezért olyan fontos a Belgrád–Budapest gyorsvasút kiépítése, amely része a pireuszi kikötőből szállított kínai áruszállítás útvonalnak Európa felé. Az autópálya kiépítésével Kína a közúti közlekedés, míg a Mihailo Pupin-híd melletti kikötő megépítésével újabb áruszállítási lehetőséget kínál Európa és Szerbia számára is. Az új selyemút lehetőséget kínál Szerbia mezőgazdasága számára is, állítják szerbiai, illetve a kínai gazdasági szakértők is.

Nikolić várta a kínai államfőt a repülőtéren (Fotó: Beta)

Nikolić várta a kínai államfőt a repülőtéren (Fotó: Beta)

Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét péntek délután, miután repülőgépe belépett Szerbia légterébe, három katonai vadászgép fogadta. Így tették tiszteletüket annak az országnak az államfője előtt, ahonnan a két ország hosszú hagyományokra visszatekintő barátsága ellenére, 32 év után első alkalommal látogatott el Szerbiába. Csin-ping elnököt és feleségét, illetve a kínai delegáció tagjait Tomislav Nikolić fogadta feleségével a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren, régi szerb hagyománynak megfelelően: sóval és kenyérrel, illetve népzenével és körtánccal.

Nikolić a vendég fogadásakor kiemelte, amíg Szerbia gazdasága felélesztésén dolgozik, Kína baráti jobbját nyújtja, amit az ország nagyra értékel. Nikolić elmondta, az ország nem számít privilégiumokra, csupán lehetőségre, hogy saját munkájával és Kína baráti segítségével Szerbiából korszerű és rendezett országot építsen. A szerb államfő hozzátette, Szerbia a kínai államfő látogatásától számos gazdasági együttműködést remél. A háromnapos látogatás során ugyanis 24 szerződés, szándéknyilatkozat és kereskedelmi szerződés aláírására is sor kerül.

Hszi Csin-ping érkezésekor elmondta, Kína és Szerbia hagyományos barátsága ellenállt a turbulens változásoknak, mind a nemzetközi, mind a hazai politika színterén. Miután pedig 2009-ben új stratégiai együttműködést kötött a két ország, a bilaterális viszonyok újabb fejlődésnek indultak. A két ország kölcsönös bizalma az energetika, az infrastruktúra kiépítésében, a mezőgazdaság és más területeken erősödik. Majd reményének adott hangot, hogy újabb kétoldalú megállapodások előtt állnak, mindkét állam megelégedésére közös megállapodása juthatnak az elkövetkező napokban.

A kiemelt vendég fogadásán jelen volt Maja Gojković, a parlament elnöke, illetve Aleksandar Vučić kormányfő is, valamint Ivica Dačić külügyminiszter, illetve Milan Bačević, Szerbia kínai nagykövete is.

A SZERB ACÉLNAK HELYE VAN A PIACON

A Kína és 16 közép- és kelet-európai ország közötti találkozó 700 millió értékben két nagy projektum megvalósítását hozta, így a Kostolac erőmű felújítását, ami várhatóan 2020-ra befejeződik, illetve a Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítését. Ennek a vasútvonalnak stratégiai jelentősége van, hiszen a pireuszi kikötőből a kínai hajókról az áru így juthatna el a legolcsóbb úton az Európai Unió piacára.

A mostani találkozó során is több beruházásról tárgyal a két fél, így a Mihajlo Pupin -híd melletti kikötő megépítéséről is, ami a Boszporuszról érkező áru esetében lenne fontos, hiszen a Dunán keresztül juthat el az áru egy része Kínából Európába. De ugyanakkor Európából Ázsiába is. Itt kap nagyobb hangsúlyt a Surčin-Obrenovac, vagyis a 10-es és a 11-es közlekedési folyosót összekötő út megépítése is. Ez esetben Szerbia a kínai bankkal köthetne hitelszerződést. A tárgyalásokra szombaton kerül sor.

Az ünnepélyes fogadáson (Fotó: Beta)

Az ünnepélyes fogadáson (Fotó: Beta)

Habár a gazdasági jelentőséggel bíró tárgyalások szombaton folynak, és a szerződések aláírására is ekkor kerül sor, Hszi Csin-ping látogatásának középpontjában a smederevói (szendrődi) Acélművek áll, amire Kína már több millió dollárt fordított, mégis újabb beruházás feltételeiről tárgyalnak majd. Az Acélműveket tavaly a kínai He Steel vállalat vásárolta meg. A tervek szerint további 300 millió dollárt beruházásra kerül sor, hogy korszerűsítsék a termelést. Ju Jong, a He Steel vállalat elnöke az SZRTV-nek adott interjújában elmondta, a terveik szerint 2017 végére szeretnék elérni a kitermelés teljes kapacitását, ami 2 millió tonna acél termelését jelenti. Ehhez azonban új technológiák bevezetésére és új felszerelésre van szükség, és miután felismerték a gyár korábbi nehézségeit, új üzleti modellek bevezetésére lehet számítani, hogy a kitermelés fel tudja venni a versenyt az európai piacon. Rámutatott ugyanakkor, hogy az acélipar a világban válságban van, a válságot a saját hasznukra szeretnék fordítani, lehetőséget adva mindenkinek, aki dolgozni akar. Ju Jong elmondta, eddig megtartották a munkásokat, és a jövőben is lehetőséget adnak mindenkinek, hogy a munkájával bizonyítson, fejlődjön, illetve biztos megélhetést adjon a családjuknak.

Hszi Csin-ping vasárnap látogat el a smederevói gyárba.

KONFUCIUSZ UTCÁT KAPOTT BELGRÁDBAN

A gazdasági együttműködés mellett a két ország kulturális együttműködése is fontos. Ez alkalommal helyzete el Nikolić és Csin-ping a Kínai Kultúrközpont alapkövét. Megtekintették az új központ makettjét, amely több tartalomnak is helyt ad majd, lehetőséget adva a kínai kultúra megismerésének. Ezt követően leleplezték Kína egyik legnagyobb filozófusának, Konfuciusz mellszobrát a két ország barátságának szentelt téren, illetve ekkor leplezték le azt az utcanév-táblát, amelyen Konfuciusz neve áll.

A kínai szólás szerint ha valakit igazán meg akarsz ismerni, ismerd meg barátait. A Kínai Kultúrközpont felépítésével Szerbia és Kína között a barátság egy újabb hídja épül meg. A Kínai Kultúrközpont újabb biztos pontja a két ország barátságának megerősítésében, illetve egymás kultúrájának megismerésében – emelte ki Ivan Tasovac kultúrminiszter az alapkő elhelyezésekor.

Az alapkő elhelyezése csak a két ország szoros együttműködését szimbolizálja, és annak magasabb szintre helyezését. Az együttműködés nagyon fontos szerepet tölt be az új selyemúton, amit Egy öv, egy út névvel láttunk el, és amely már túllép a határokon és az időkorlátokon, összeköti a jelent a múlttal a béke és a fejlődés terén, összekötve Kínát a világ más államaival – emelte ki Luo Shugang, Kína művelődési minisztere

Ez alkalommal emlékeztek meg az 1999. évi NATO bombázásokban elhunyt kínai állampolgárokról az emlékükre felállított emlékműnél.

A protokoll a Kalemegdanon tett sétával zárult.

SZIGORÚ BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK

A kínai elnök érkezését, majd pedig a látogatásának minden mozzanatát a legmagasabb biztonsági intézkedések követték, ezért nehézkessé vált Belgrádban a közlekedés. Péntek délután a rendőrök lezárták a repülőtérre vezető utat. Az útlezárások Hszi Csin-ping megérkezése után követték a két államfő látogatási tervét, így a belvárosban, majd Újbelgrád egyes részén hosszabb-rövidebb időre teljesen lebénult nem csak a járműforgalom, hanem a gyalogos forgalom is. Biztonsági intézkedések miatt a pontos időpontok ismeretlenek voltak a nyilvánosság számára, így több esetben elkerülhetetlen volt a forgalmi dugó. A vendég látogatásakor folyamatosan helikopterek köröztek az adott helyszínek felett.

A kínai elnök látogatását megközelítőleg 800 újságíró, fényképész és operatőr követte. Kínából mintegy 50 újságíró, fotóriporter érkezett. De ez alkalommal más országokból is fontosnak tartották a látogatás követését. A biztonsági intézkedések miatt azonban pénteken a két elnök tárgyalását, illetve a látogatás lekövetését csak az RTS (Szerbiai Rádió Televízió) munkatársainak tették lehetővé, akik élőben közvetítették Hszi Csin-ping és Tomislav Nikolić protokoll-eseményeit, tájékoztatva ezzel a médiaházakat, illetve a közvéleményt.