2024. március 28., csütörtök

A MIDAS tagja lett a Magyar Szó

Megalakulásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte pénteken székhelyén, Bolzanóban az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelveken Megjelenő Napilapok Egyesülete (angolul Minority Dailies Association, MIDAS). Számunkra különlegesen fontos volt a tegnapi ünnepi közgyűlés, ugyanis annak a fénypontjaként az európai kisebbségi napilapokat tömörítő egyesület tagjává vált a Magyar Szó. Gazdára talált a 2003-ban alapított két újságírói elismerés is, a MIDAS-díj és a Habsburg Ottó-díj. Mindkettőt a kisebbségvédelem és a kulturális különbözőség terén végzett kimagasló újságírói munkák jutalmazására alapították.

Ez a térkép még nem teljes: hiányzik róla a Nyugati Jelen és a Magyar Szó (Fotó: midas-press.org)

Ez a térkép még nem teljes: hiányzik róla a Nyugati Jelen és a Magyar Szó (Fotó: midas-press.org)

A Bolzano közelében fekvő Meranóban, a festői környezetben található Terme Hotelban osztották ki az újságírói díjakat. A MIDAS díj – amelyben az egyesület tagjainak egyik újságíróját részesítik – az idén Romániába került. Ivan Adelaida, a német–román Allgemeine Deutsche Zeitung munkatársa 1000 eurós nyereményben részesült a Romániában élő kisebbségekről írt cikkeiért. A 2000 euróval járó Habsburg Ottó-díjat az ORF karintiai regionális stúdiójának Servus, Srečno, Ciao című sorozata érdemelte ki. Az Európai Unió által is támogatott sorozat témája a kisebbségiek mindennapi élete az Alpok-Adria régióban az ausztriai Karintiától, az olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartományig, Szlovéniától az Isztriai félszigetig. A díjat a császári-királyi családból származó néhai európai politikus fia, Habsburg György adta át.

A bolzanói székhelyű MIDAS-t az EU tagállamaiban kisebbségi és regionális nyelven megjelenő napilapok számára alapították 2001-ben. A független érdekvédelmi szervezet vállalt célkitűzése, hogy – az emberi jogok és a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája alapján – egyesült erővel képviselje az európai kisebbségi nyelvű napilapok érdekeit az európai intézmények előtt. Az alapítói célok között szerepelt az is, hogy az egyesület egyfajta fórumként működjön és hogy a kölcsönös tapasztalatcsere, szükség esetén pedig a tagok közötti segítségnyújtás terepe legyen.

Lapunk bemutatkozása Bolzanóban (Fotó:Sonja Finholm)

Lapunk bemutatkozása Bolzanóban (Fotó:Sonja Finholm)

Az unióban Spanyolországtól Romániáig, Olaszországtól Finnországig több mint 40 milliónyian élnek kisebbségi sorsban. Ez országnyi ember, így nem véletlen, hogy számos napilap jelenik meg az EU területén olyan nyelven, amely nem számít hivatalos nyelvnek az adott államban. A MIDAS huszonnyolc tagja között Spanyolországból katalán és baszk, Svájcból rétoromán, Horvátországból olasz, Olaszországból szlovén, Finnországból svéd nyelvű kisebbségi napilapok találhatók. Lapunkkal együtt most már öt magyar kisebbségi napilap is az előkelő társasághoz tartozik: Szlovákiából az Új Szó, Romániából a Szabadság, a Bihari Napló és a Nyugati Jelen.

A Magyar Szó felvételével péntektől Szerbia is felkerült az európai kisebbségi napilapokat tömörítő egyesület térképére.