2024. április 19., péntek

A vér életet ment

Topolya község területén az 1950-es évek elején Bajsán alapították meg a Véradók Klubját, amihez hamarosan csatlakozott maga Topolya is, és jelenleg mintegy 2500 aktív véradó van a községben, akik éves szinten 700-800 liter vért adnak.

Apró József megkapja elismerését (Benedek Miklós felvétele)

Apró József megkapja elismerését (Benedek Miklós felvétele)

Véradó bármelyik egészséges 18 és 65 év közötti személy lehet; a férfiak évente négy alkalommal, a nők háromszor adhatnak vért, egy-egy alkalommal 450 ml-t, ami becslések alapján három ember életét mentheti meg. A véradók világnapja alkalmából a minap a topolyai községi képviselőtestület tanácstermében a Vöröskereszt helyi szervezete megjutalmazta véradóit, és mindazokat, akik tevékenységükkel lehetővé teszik községünk polgárainak, hogy véradással segítsék embertársaikat. Az eseményen Kospenda József, a Vöröskereszt Topolya községi szervezete közgyűlésének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Kislinder Gábor, Topolya polgármestere szólt az egybegyűltekhez.

– A szótáramban nincsenek olyan szavak, nem tudok olyan dicsérőszavakat megfogalmazni, amelyek kifejeznék, hogy mennyit tettek a közösségünkért. Röviden csak annyit mondanék, hogy köszönjük. Az emberi élet megmentése a legnagyobb dolog, és önök ezt folyamatosan megteszik a rendszeres véradással, és igazi példaképként szolgálhatnak az eljövendő generációk számára – mondta a polgármester.

Ezt követően a szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztályának szakorvosa dr. Pintér Kabai Andrea köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte, hogy a nagy változások korát éljük, és egy bizonytalan út áll előttünk, hisz a vérkészítmények iránti kereslet egyre növekszik, és hiába a korszerű felszerelés, a személyzet áldozatos munkája, ha nem lennének a véradók, akik teljesen ismeretlen személyeknek ajándékozzák a vérüket. Ezután Pintér Kabai a szabadkai Közkórház, a maga és azok nevében, akiknek soha nem lesz rá lehetőségük, hogy ezt megtegyék, megköszönte a véradók odaadását.

Ezután sor került a díjak, dicsérő oklevelek átadására. Először a Vöröskereszt által országosan meghirdetett ifjúsági képzőművészeti és irodalmi pályázatának községi díjazottjai vehették át jutalmukat, ezt követően a község egész területéről érkező azon véradókat tüntették ki, akik nők esetében több mint 35, a férfiak esetében 75-nél több alkalommal adtak vért, és külön kategóriában díjazták a veteránokat. Végezetül azok is dicséretben részesültek, akik segítették, megszervezték, vagy csak népszerűsítették a véradást, magánszemélyek mellett iskolák, helyi közösségek, és kórházi osztályok is érmeket kaptak.

A fogadás végeztével Kospenda József, aki maga is véradó, és a papírok alapján 143 alkalommal adott vért, elmondta, hogy több módon igyekszenek népszerűsíteni a véradást. A középiskolások számára előadássorozattal készülnek, és ennek meg is van a hatása, hisz az elmúlt évben száz új véradójuk lett ennek köszönhetően, emellett az általános iskolák nyolcadik osztályos tanulóival is megismertetik a véradást, és a véradóknak járó díjakat is falunapok alkalmával osztják ki, hogy minél több ember szerezzen tudomást erről. Topolya község területén az idén az előzőleg a szabadkai és újvidéki transzfúziós állomásokkal készített közös program alapján 37 alkalommal szerveznek véradást, a következő négy alkalomra júliusban kerül sor.

Az elismerésben részesülők között volt a helybeli 61 éves Apró László is, aki 115 alkalommal adott vért, először 1972 novemberében, középiskolában, aminek egy oka volt, hogy aznap nem kellett iskolába menni. Később természetesen a humánum is nagy szerepet kapott – és úgy vagyok vele, hogy inkább én segítsek másokon, mint hogy más segítsen énrajtam – mondta Apró, akinek a fia is véradó.