2024. április 25., csütörtök

A keresztény Európa és az iszlám

Paskó atya előadása Magyarkanizsán

A hét elején a nagy népszerűségnek örvendő kelebiai plébános, főtisztelendő, Paskó Csaba, a Vajdasági Pax Romana keresztény civil szervezet elnöke tartott előadást a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban egy, a napjainkban igencsak aktuális kérdést érintő témakörben a keresztény Európa és az iszlám kapcsolatáról. A közel másfél órás, kollokviumi szintű, mégis közérthető tájékoztatót nagy érdeklődés övezte, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy színültig telt a Koncz István terem.

Paskó Csaba (Puskás Károly felvétele)

Paskó Csaba (Puskás Károly felvétele)

A főtisztelendő urat az előadás házigazdájaként Dobó Róbert magyarkanizsai kántor köszöntötte, aki egyben a Pax Romana helyi tagozatának újonnan megválasztott elnöke.

Paskó atya bevezetőjében elmondta, hogy a 80 évvel ezelőtt Nyugat-Európába menekült magyarok által alapított Pax Romana (Róma békéje) Keresztény Értelmiségi Mozgalom, valamint annak különböző, tájegységenként alakult szervezetei és tagozatai azokat a gondolkodó keresztényeket foglalja magában, akiket kérdések foglalkoztatnak, szeretnek közösen gondolkodni, különböző feltevéseik vannak, és akik mindezt közös fórumokon meg szokták beszélni. Előadásokat szerveznek, ahová teológusokat, szociológusokat, pszichológusokat hívnak, akik segítségével egy keresztény értékrendet követve a felvetődött kérdést körbejárják, erre reflektálnak, majd megpróbálják az adott témakört magukban is letisztázni.

A történelem során a két vallás békés együttélésére ugyan volt már példa, de a létezésüket eleve meghatározó teológiai különbségek miatt, nem beszélve országok politikai ellentéteiről, egyre több rossz emlék halmozódott fel kettejük kontaktusában.

A kereszténység önvizsgálata során mindjárt tisztázza más vallásokhoz való viszonyát is, mert önanalízisét teljesnek csak a másik vallás megértésén keresztül tudja elérni. Egyszerre gyakorol kritikát és önkritikát, míg egyes vallások, mint például az iszlám, nem tudnak ugyanazzal a gondolati tartalommal, szellemben viszonyulni más vallásokhoz, mint amiben, amivel magukat vizsgálják.

Paskó Csaba a két vallás közötti egyéb differenciák feltárásával is igyekezett előadása során érzékletesebbé tenni a különbségeket, amelyek nemcsak a két vallást, hanem az európai és az azon kívül eső kultúrákat is nagyban meghatározzák.