2024. április 25., csütörtök

Csökken az önkéntes véradók száma

Ada községben tizenöt véradót díjazott a Vöröskereszt

Adán kedd este ünnepséget tartottak a Vöröskereszt községi szervezetében, ahol a többszörös – tízszeres, hússzoros, harmincötszörös és ötvenszeres – adai és moholi véradókat díjazták.

Köszönőlevelet és emlékérmet vehettek át az önkéntes véradók (Csincsik Zsolt felvétele)

Köszönőlevelet és emlékérmet vehettek át az önkéntes véradók (Csincsik Zsolt felvétele)

A Vöröskereszt helyi tisztségviselői, id. Kiss Tibor elnök, Krizsán Vilmos titkár és Katona Pál, a véradóbizottság elnöke, valamint dr. Kecskés Benedek Andrea transzfúziós szakorvos, a zentai vérátömlesztő állomás munkatársa adta át a jelvényeket, az okleveleket és az emlékérmeket az ünnepségen megjelent díjazott önkéntes véradóknak. Elismerésben részesültek: tízszeres véradók – Bajúsz István, Gordana Mišković, Predrag Radulaški, Renkó Tamara, Török Ilona, Váci Kornél; hússzoros véradók – Faragó Attila, Harangozó Lajos, Kiss Győri Szilveszter, Török Csaba, Nenad Vujić; harmincötszörös véradók – Bor Csaba, Vladan Ćurčin, Petar Matić; ötvenszeres véradó – Vojislav Savić. Az ünnepségen emellett két vöröskeresztes aktivista, Vadnai Márta és Török Magdolna eddigi tevékenységük elismeréseként a Szerbiai Vöröskereszt ezüst jelvényét vehette át.

A Vöröskereszt titkára, Krizsán Vilmos elmondta a tavalyi és az idei első öt véradó napon részt vevők létszámának összehasonlítása alapján Ada községben tovább csökken a véradók száma. Az elmúlt évben az akciókon 198-an jelentek meg, közülük 173-an adtak vért. Az idei esztendőben a véradó napokon már csak 130-an vettek részt, közülük 119-en adtak vért. Krizsán Vilmos megjegyezte, hogy ez alapján több mint 30 százalékkal kevesebb az önkéntes véradó, és emiatt meg kell kongatniuk a vészharangot. Közölte, hogy sok fiatal és középkorú elvándorol külföldre, az idősek pedig kiöregszenek, illetve betegség miatt sem tudnak vért adni. Az elkövetkezőkben ezért a Vöröskeresztnek mozgósítania kell azokat, akik egészségesek és vért tudnak adni.

Dr. Kecskés Benedek Andrea transzfúziós szakorvos elismerését fejezte ki a véradóknak az önzetlen segítségért. Elmondta, hogy a zentai transzfúziós állomás 2015-ben 1732 egység vért gyűjtött. Ebből terepi véradó napokon 737 egység vért gyűjtöttek össze, nagy részét Ada községben. Megjegyezte, hogy az elmúlt évben 126 új véradót regisztráltak, jelentős részük középiskolás diák, akik remélhetőleg a későbbiekben is adnak majd vért. Megköszönte a Vöröskereszt aktivistáinak munkáját, akik segítsége nélkül nem gyűlt volna össze annyi egység vért, ami nélkülözhetetlen a zentai kórház munkájához.