2024. április 20., szombat
LABDARÚGÓ-EB – D CSOPORT

A horvátok Srnáért és a továbbjutásért játszanak

Ma este a D csoportban is lejátsszák a második forduló meccseit, először 18 órától a Csehország–Horvátország mérkőzést követhetjük figyelemmel, Saint-Étienne-ben a csehek a spanyoloktól elszenvedett 1:0-s vereség után első pontjaikért küzdenek, míg a horvátok a törökök felett aratott 1:0-s sikert követően már a biztos továbbjutásért lépnek pályára. Nemcsak a pontszerzés kényszere miatt lesz nehéz dolga Csehországnak, hanem azért is, mert a horvátok várhatóan fanatikus hangulatban játszanak majd, hiszen ígéretükhöz híven egy győzelemmel szeretnék enyhíteni a csapatkapitány, Darijo Srna szívfájdalmát, aki a törökök elleni találkozó napján vesztette el édesapját. A Sahtar Donyeck futballistája két napra haza is utazott Horvátországba a temetésre, de tegnap már ismét a sakktáblások franciaországi bázisán készült, és várhatóan a kezdőcsapatban kap szerepet a mai meccsen is – Ante Čačić szövetségi kapitány kijelentette, hogy a játékosra bízza, hogy vállalja-e a szereplést.

Renato Srna, a horvát válogatottsági rekorder bátyja szerint az egész válogatott az apjuk emlékéért fog játszani: – Most, hogy már nincs az apánk, Darijo a családunk oszlopa. Az egész válogatott apánkért játszik majd, Darijo pedig szeretne betalálni a cseheknek. Apánk azt szerette volna, ha befejezi az Eb-t, ezek voltak az utolsó szavai hozzá: „Fiam, megígérted az embereknek, csináld végig.” Darijo leült velünk, és úgy döntött, visszatér Franciaországba.

Időközben a kapusedző, Marijan Mrmić apja is elhunyt, a tragédiák Domagoj Vida szerint csak még közelebb hozták egymáshoz a csapat tagjait: „Olyanok vagyunk, mint egy nagy család, és ha valaki elveszti egy családtagját, az olyan, mintha mindannyian elveszítettük volna. Ez további motivációt is jelent számunkra, hogy még jobban játsszunk, és nincs kétségem afelől, hogy Srna is készen áll majd.” A horvát védő szerint a csehek a spanyolok elleni meccshez hasonlóan fognak játszani: „Nem fognak sokat változtatni, kontrákkal próbálnak majd megtörni bennünket. Mégis, minden a mi kezünkben van, jobb válogatott vagyunk.”

A horvát csapat tehát jelentős érzelmi sokkhatás után, várhatóan fanatikus hangulatban fut majd ki a gyepre, a cseheknek egy ilyen gárda ellen kellene megmutatniuk, hogy a részvételen túl mást is szeretnének elérni ezen a kontinenstornán. A szakértők a horvátokat tartják esélyesebbnek, ráadásul a két együttes értéke között is lényeges különbség van, Horvátország keretét 288 millió euróra, Csehországét 66 millióra értékelik, az 50 milliós Luka Modrić egymaga csaknem annyit ér, mint az ellenfél egész csapata együttvéve. Tomáš Rosický, a csehek legismertebb mezőnyjátékosa ennek ellenére reméli, hogy a spanyolok elleninél támadóbb szellemben játszva meglephetik ellenfelüket: „Nagyon kemény meccs lesz, egy másik rendkívül technikás csapat ellen. Nagyon hasonló lesz a Spanyolország ellenihez, hiszen Horvátország is kiváló minőséget képvisel. De büszkék vagyunk rá, hogy esélyünk van arra, hogy megmutathassuk, tudunk támadóbb felfogásban is játszani.”

A két együttes korábban mindössze kétszer találkozott egymással, 1996 decemberében 1:1-es döntetlen született, 2011 februárjában pedig a horvátok nyertek 4:2-re. Az akkori horvát gólszerzők közül egyedül a duplázó Nikola Kalinić Eb-kerettag, míg a cseheknél Tomáš Sivok és Rosický is szerepel a kontinenstornán.

Csehország–Horvátország

Helyszín: Saint-Étienne, Geoffroy Guichard Stadion (41 500 néző).

Időpont: 18 óra (HRT2, M4, RTS2).

Játékvezető: Mark Clattenburg (Anglia).

A várható kezdőcsapatok, Csehország: Čech, Kadeřábek, Sivok, Hubník, Gebre Selassie, Darida, Plašil, Dočkal, Rosický, Krejčí, Necid.

Horvátország: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Strinić, Badelj, Modrić, Brozović, Rakitić, Perišić, Mandžukić.

Arda a spanyolok ellen bizonyíthat

Spanyolország a csehekkel szemben nehezen, de végül 1:0-ra megnyert találkozóval kezdett vasárnap, amikor a törökök 1:0-ra kikaptak a horvátoktól a csoport másik első körös mérkőzésén. A török játékosok közül többen is súlyos kritikát kaptak a vesztes meccs után, egyik legnagyobb sztárjuk, a Barcelonában légióskodó Arda Turan később elnézést kért a szurkolóktól, és elismerte, hogy rosszul játszott.

Turan jó teljesítményére a spanyolok ellen nagy szükségük lenne a törököknek, de ehhez jelentősen javulnia kell a középpályásnak. A horvátokkal szemben ugyanis támadásban keveset nyújtott, a védekezésből pedig nem vette ki a részét az elvárt szinten. Többek között miatta az ellenfél szinte az egész mérkőzésen könnyedén átfutott a törökök középpályáján.

Fatih Terim szövetségi kapitány az elveszített találkozó után nem titkolta, csalódott Turanban és Hakan Çalhanoğluban is: „Ők fontos játékosok, akiknek számítunk a jó teljesítményére, de ezúttal nem úgy futballoztak, ahogy kellett volna. Szükségünk van rájuk, habár előfordul, hogy egy játékosnak egész egyszerűen nem jön ki a lépés.”

Arda Turan a 2008-as kontinenstornán megmutatta, mennyire más a törökök játéka, ha ő formában van. Az akkor 21 éves középpályás ugyanis egészen az elődöntőig vezette a válogatottat. A most 29 éves játékos tavaly júliusban az Atlético Madridból átigazolt a Barcelonához, ahol viszont csak idén januárban mutatkozhatott be a katalán csapatot sújtó átigazolási tilalom miatt. Turan az elmúlt idényben csupán kilenc meccsen volt kezdő, további kilencen csereként állt be, s múlt vasárnapi teljesítménye alapján úgy tűnik, a több mint féléves kihagyás után nehezen nyeri vissza tökéletes formáját.

A spanyolok és a törökök eddig 13-szor találkoztak egymással, négy döntetlen mellett hatszor az ibériaiak, háromszor a törökök nyertek.

Spanyolország–Törökország

Helyszín: Nizza, Stade de Nice (35 000 néző).

Időpont: 21 óra (RTS1, M4, HRT2).

Játékvezető: Milorad Mažić (Szerbia).

A várható kezdőcsapatok, Spanyolország: De Gea, Juanfran, Piqué, Ramos, Alba, Fàbregas, Busquets, Iniesta, Silva, Morata, Nolito.

Törökország: Babacan, Gönül, Topal, Balta, Erkin, Inan, Çalhanoğlu, Tufan, Özyakup, Turan, Tosun.