2024. április 20., szombat
LABDARÚGÓ-EB – E CSOPORT

Mire elég Ibrahimović zsenialitása?

Olaszország és Svédország régi ismerősök. A két csapat történetében összesen 22 alkalommal találkoztak már barátságos mérkőzéseken, Eb-n és világbajnokságon, a mérleg nyelve pedig az azzurik felé billen, mert 10 győzelmük mellett 6 döntetlen és 6 vereség született. Legutóbbi mérkőzésük a 2004-es Európa-bajnokságon volt, akkor Portóban 1:1 lett a végeredmény, a gólokat pedig Cassano és Ibrahimović rúgták. A bosnyák származású svéd természetesen most is a skandináv csapat tagja, ráadásul most is mindenki tőle várja a megváltást, de ezúttal (is) pokolian nehéz dolga lesz, mert a belgák elleni meccsen bebizonyosodott, hogy a Juventus szuperösszeszokott védőhármasán szinte lehetetlen túljutni. Zlatannak tehát minden zsenialitására szükség lesz, hogy a svédek megfelelő eredményt érjenek el az olaszok ellen, annál is inkább, mert a déliek a munka dandárját már elvégezték, kipipálták a sokan titkos esélyesnek is vélt belgákat, s tették ezt olyan türelemmel, tapasztalattal és eleganciával, ami csak rájuk jellemző, nem mellékesen az ellen a csapat ellen, amely második a FIFA világranglistáján. Most arra készülnek, hogy pontot tegyenek az i-re, de egy kis bökkenő azért van, méghozzá az, hogy a belgák ellen sok sárga lapot szedtek össze, így most Conte mester akár variálhat is a felállást illetően. Conte már a Juventusnál töltött éveiben is bizonyította, hogy remek taktikus, nagyon jól tudja játékosait motiválni. Az olaszok óriási akarással verték a belgákat, és a játékosok nyilatkozatai alapján az általuk nagyra tartott Zlatan Ibrahimovićtyal felálló – sokak szerint egyszemélyes – svédek ellen is az akaratra és a csapatmunkára építve lépnek majd pályára.

Ibrahimović szerintem Van Basten óta a legjobb csatár, leszámítva Ronaldót. Egy kicsit tartunk is az erejétől és a tehetségétől – mondta Danielle De Rossi. – Ugyanakkor ugyanazzal a játékkal, mint amit a belgák ellen mutattunk, le tudjuk győzni a svédeket is.”

Az olaszok győzelemmel biztos továbbjutókká válnak már péntek délután, sőt szombat délután akár csoportelsőknek is mondhatják magukat, ha – saját sikerük után – Belgium legyőzi az első fordulóban Svédországgal 1:1-es döntetlenre végző íreket.

A fogadóirodák tippjeit elnézve, a világon nem sokan hisznek a svédek sikerében, hiszen Angliában például négyszeres pénzt fizetnek győzelmük esetén.

Olaszország–Svédország

Helyszín: Toulouse, Municipal Stadion (33 100 férőhely).

Időpont: 15 óra (RTS2, M4, HRT2).

Játékvezető: Kassai Viktor (Magyarország).

A várható kezdőcsapatok, Olaszország: Buffon, Chiellini, Bonucci, Barzagli, Candreva, De Rossi, El Shaarawy, Florenzi, Giaccherini, Eder, Graziano Pellé.

Svédország: Isaksson, Olsson, Johansson, Lindelöf, Granqvist, Källström, Forsberg, Lewicki, Larsson, Guidetti, Ibrahimović.