2024. április 25., csütörtök

A bevándorlás jelenti a legsúlyosabb kihívást Európának

A bevándorlási válság jelenti a jövőben is a legsúlyosabb kihívást Európa számára, ezért Európának meg kell védenie magát az esztelen brüsszeli bevándorlási politika hatásaitól – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI tudósítójának telefonon nyilatkozva a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) tagállamainak Banja Luka-i külügyminiszteri találkozóján elhangzottak összegzéseként.

Szijjártó Péter társaságában Ivica Dačić szerb külügyminiszter kezet fog horvát kollégájával, Miro Kovačcsal (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter társaságában Ivica Dačić szerb külügyminiszter kezet fog horvát kollégájával, Miro Kovačcsal (Fotó: MTI)

Mint mondta, a KEK külügyminiszterei arra figyelmeztettek: még nincs vége a bevándorlási válságnak, a nyomás továbbra is jelen van, és keresni kell annak megoldását. Kifejtette, hogy szerinte a brüsszeli intézmények eddigi megoldási javaslatai inkább a válság mélyítése, mintsem a megoldás irányába mutattak, „tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság javaslatai hibás alapelvre épülnek”.

A magyar javaslatot három pontban foglalta össze a külügyi tárca vezetője. „Először is meg kell tudni védeni a határainkat, mert ellenkező esetben kiszolgáltatottak és védtelenek leszünk” – szögezte le. Ezenkívül az úgynevezett hot spotokat a javaslat szerint az Európai Unió területén kívül kell létrehozni, azaz az EU-n kívül kell eldönteni, hogy valaki rászolgált-e a menekültstátusra vagy sem. „Ugyanis a visszatérítési politika nem működik, jól látszik, hogy aki egyszer bejön Európába, az itt is marad, és nem lehet visszaküldeni”. A harmadik javaslat szerint pedig az EU-nak csak olyan országok számára kellene fejlesztési forrásokat biztosítania, amelyek tesznek is azért, hogy a migráció okai megszűnjenek, jelenleg ugyanis az unió eurómilliárdokkal támogat olyan országokat, ahonnan kiindul a migráció.

A KEK külügyminiszteri találkozója mentén Szijjártó Péter kétoldalú megbeszélést folytatott a macedón, a horvát és az olasz diplomácia vezetőjével.