2024. április 25., csütörtök

A matekteszt nehéz volt

A kisérettségizők túl vannak a második próbatételen

Az általános iskolák nyolcadikos tanulói túl vannak a záróvizsga második napján is: tegnap matematikából írtak tesztet. Az idei évben jelentős szigorításokra került sor, és ez vonatkozik a tesztek írásánál felügyelő és a javításukban részt vevő személyekre is. Ez azt jelenti, hogy minden egyes nap más-más tanárokból és szupervízorokból álló csapat látogat el az iskolákba, és felügyeli az ott zajló munkafolyamatot. Újvidéken a magyar nyelven megírt teszteket mindennap átviszik a Petőfi Sándor Általános Iskolába, s ott a javítókulcs alapján történik az értékelés.

Az újvidéki József Attila Általános Iskola igazgatóhelyettese, Varga Lázár Valéria a második nap kapcsán a következőket nyilatkozta lapunknak:

– A gyerekek hozzánk hasonlóan teljes mértékben tisztában vannak a szigorításokkal. A kisérettségi előtt hangsúlyoztuk: abban az esetben, ha valamit nem értenek, nyugodtan kérdezzenek. Az iskolánkban senkit sem tanácsoltak el, ami azt jelenti, hogy a nyolcadikosok a szigorításoknak megfelelően viselkednek. A felügyelő tanárok és a szupervízorok csoportja mind más iskolákból érkezik, és ezeknek az összetétele naponta változik. A matematikateszt feladatainak a megoldásakor a diákok ceruzát, golyóstollat, vonalzót és körzőt használhattak, más nem állt a rendelkezésükre. A tanulók elmondása szerint a matekteszt nehéznek bizonyult. Iskolánkban összesen 137 diák ment ki a záróvizsgára a második napon: 128 szerb és 9 magyar érettségiző. Augusztusban kerül majd sor a pótérettségire. Ezen kizárólag azoknak a diákoknak van joguk részt venni, akik a záróvizsgán indokoltan nem tudtak megjelenni – mondta Varga Lázár Valéria igazgatóhelyettes.