2024. március 29., péntek

Fekete listán kétszázhetvenegy cég

Az adótörlesztési és egyéb mulasztások átvizsgálásának idejére az állam megtilt bármiféle jogi eljárást

Egyre több azon szerbiai cégek száma, amelynek az állam egyszerűen blokkolta jogi lehetőségeit, mivel több szabályellenességet is tapasztalt az ügyviteleikben. Pontosan 271 cégről van szó – hozta a hírt a belgrádi sajtó. Ennyi vállalat szerepel tehát a Cégbejegyzési Ügynökség fekete listáján, vezetőik kezét pedig az állam jogi értelemben megkötötte.

Az átfogó ellenőrzések megkezdése előtt az illetékesek úgy becsülték, hogy a legtöbb cég különböző jogi szabálysértések miatt fog erre a lajstromra kerülni, végül pedig legtöbbjük adótörlesztési mulasztások miatt kapta meg a negatív besorolást.

Fekete listán lenni annyit jelent, hogy az állam (az adótörlesztési mulasztások átvizsgálásának idejére) bármiféle jogi eljárás végrehajtását (a cég nyilvántartásból való kivétele, az alapító adatainak megváltoztatása stb.) megtiltja a vállalat számára.

Ezt az eljárást már egyébként az előző években is használta az állam, a különbség annyi, hogy most nyilvánosak ezek az adatok. Ennek ellenére, továbbra sem biztos hogy az összes cég felkerül a „jogilag megkötött kezűek” listájára, ugyanis a Cégbejegyzési Ügynökség sem teljesen független ebben a kérdésben, lévén hogy az adóhivatal jelentései alapján hozza meg döntéseit.

Pontosabban, az ügynökség csak az után eszközölhet ki e téren változást, hogy az adóhivatal bejelentette, rendellenességet tapasztalt egy adott vállalatban, ezért megindította a vizsgálatokat. Ugyanígy, további változtatásokról is csak akkor dönthet az ügynökség, ha a hivatal előzőleg jelentette, hogy befejezte az adóellenőrzést.

A kragujevaci cégek már kaptak íztelítőt az idei vizsgálatokból, ugyanis a helyi adóhivatali szerv már 72 cég adatait küldte le az ügynökség „fekete nyilvántartásába”, valamint arról is hírt adott, hogy több esetében meg is kezdte az ellenőrzéseket.

Az ő esetükben a már említett eljárást alkalmazzák. Jelenleg tilos a vállalatok számára mindenféle jogi eljárás beindítása, egészen addig, ameddig az adóhivatal nem jelzi a Cégbejegyzési Ügynökség irányába, hogy a vizsgálatokat befejezték. Ennek értelmében, pár cég neve már le is került a lajstromról, így az tovább élhet azokkal a jogi lehetőségekkel, amelyeket az itteni törvénykeretek szavatolnak.