2024. április 23., kedd

Újabb szerződésaláírás a Prosperitati támogatottjaival

A Prosperitati Alapítvány idén harmadik körben is kiír pályázatokat

Tegnap Szabadkán a Magyar Házban a Prosperitati Alapítvány munkatársai ünnepélyes keretek között 67 sikeres pályázóval írtak alá a tenyészállatok és méhek vásárlására vonatkozó szerződést. Ezt a pályázatot az első pályázati körben írták ki. Az eseményt a sikeres pályázók mellett dr. Menyhárt Attila, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezetőkonzulja, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, valamint a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium tisztségviselői tisztelték meg jelenlétükkel.

Dr. Menyhárt Attila, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezetőkonzulja és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője a szerződésaláíráson (Molnár Edvárd felvétele)

Dr. Menyhárt Attila, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezetőkonzulja és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője a szerződésaláíráson (Molnár Edvárd felvétele)

Köszöntőjében dr. Menyhárt Attila felidézte, hogy négyéves küldetése során szinte egész Vajdaság területét bejárta már. A kihelyezett konzuli fogadónapok alkalmával számtalan vajdasági magyarral találkozott, sokuktól éppen ő vette át az egyszerűsített honosítási kérelmét. Ezeknek az embereknek a némelyike a tegnapi szerződés aláíráson is jelen volt. Menyhárt Attilát ez örömmel tölti el.

– Rengeteg emberi sorssal, történettel és tragédiával ismerkedtem meg munkám során – mondta. – Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy az anyaország tartozik önöknek köszönettel. Ennek a köszönetnek képezi részét a mostani 50 milliárd forintos program is. Önök itt vannak, itt küzdenek magyar emberként, és itt próbálnak jövőt teremteni családjuk számára. Ehhez a magyar kormány mindenféle segítséget meg próbál adni. Ebben a pályázatban majdnem háromszoros volt a túljelentkezés. Most is azt hangsúlyoznám, hogy azok, akik ezúttal nem kaptak támogatást, ne keseredjenek el, és pályázzanak újra, hiszen újabb pályázatok fognak megjelenni. Köszönöm mindannyiuknak, hogy itt vannak, és Vajdaságban próbálnak boldogulni, itt képzelik el jövőjüket. Köszönöm, hogy a negatív felhangok ellenére is pályáztak, és hittek a magyar kormány önök iránti őszinte tiszteletében és bizalmában – fogalmazott Menyhárt Attila.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjének szavai szerint a tenyészállatok és méhek vásárlására kiírt pályázat hatalmas érdeklődést váltott ki, mintegy 170 pályázatot adtak át. Sikeres pályázatról van szó, amely a remények szerint szintén hatékonyan járul hozzá a szülőföldön való megmaradáshoz és boldoguláshoz, emelte ki Juhász Bálint, majd arról ejtett szót, hogy a szóban forgó pályázatot 40 millió dináros keretösszeggel hirdették meg.

A pályázók nagy számban méhek vásárlása iránt érdeklődtek (Molnár Edvárd felvétele)

A pályázók nagy számban méhek vásárlása iránt érdeklődtek (Molnár Edvárd felvétele)

– A pályázók nagy számban méhek vásárlása iránt érdeklődtek. Olyan ágazatról van szó, amellyel mindenféleképpen foglalkozni kell a későbbiekben is. Emellett sokan juhokat vásárolnak, de szarvasmarhát és sertést is. Értékelésem szerint az állattenyésztés minden ágazatát sikerült lefedni. A pályázóknak ebben az esetben is minimum 20 százalék önrészt kell biztosítaniuk, a támogatás pedig legfeljebb 80 százalék lehet. Olyanok is voltak, akik 30-40 százalék önrészt vállaltak, ez néhány pont előnyt jelentett a pontozásnál. A szerződéskötés után a pályázóknak be kell fizetniük a vállalt önrészt, átadni a kifizetési kérelmet, az alapítvány pedig ezt követően utalhatja át a támogatási szerződésben vállalt összeget a szállítónak – taglalta Juhász Bálint.

Újságírói kérdésre válaszolva a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy jelenleg nincsen nyitott pályázatuk. Az első és a második kör is lezárult, lassan sikerül befejezni az első körben beérkezett pályázatok kiértékelését, magyarázta az ügyvezető. Mint hozzátette, az első kör utolsó két pályázati kiírásának eredményét már eljuttatták Budapestre, ennek a jóváhagyására várnak.
– A szerződéskötések, majd a kifizetések, végül pedig az elszámolások következnek. A második körben öt kiírás volt, és mintegy 600 pályázat érkezett be. Mivel egészen más jellegű pályázatokról van szó, újra kell szerveznünk a szakértői csapatot. A kiértékelésbe az eddigiekhez képest a magyarországi szakértőket is nagyobb mértékben tervezzük bevonni. A harmadik kör pályázatait idén biztosan kiírjuk, de erről bővebben egyelőre nem tudnék nyilatkozni. A tapasztalatok alapján elmondhatom, a ház- és a gépvásárlás, valamint a tenyészállatok, öntözőrendszerek vásárlása igencsak népszerű. Ezért ilyen tartalmú pályázatok kiírását mindenféleképpen meg kell fontolni. Következő lépésben a mezőgazdasági, gazdasági vertikumok építését fontolgatja a minisztérium és az alapítvány erre vonatkozó szakértői elemzései is már folyamatban vannak. Hamarosan ilyen vonatkozásban is megjelennek pályázatok – fogalmazott Juhász Bálint.

Bata Tamás ((Molnár Edvárd felvétele)

Bata Tamás ((Molnár Edvárd felvétele)

Bata Tamás méhész Zentáról érkezett, és azok egyike, akik sikeresen pályáztak az idén január végén kiírt pályázati felhíváson. Immár tizenhárom éve foglalkozik méhészettel. Elmondása szerint a kezdet nehéz volt, viszont most már egyre sikeresebb a gazdasága, úgy érzi, eljött az idő a fejlesztésre. A támogatásnak köszönhetően annyi méhet tud vásárolni, hogy nagyjából ötven százalékkal növelheti a termelést, nyilatkozta lapunknak Bata Tamás. Mint hozzátette, már ez is sokat jelent a családi gazdaság számára. Hosszútávon is a fejlődésben, a fejlesztésben látja a jövőt. Nemcsak a méhállományt szeretné idővel növelni, hanem új és korszerű eszközök beszerzésével minőségesebbé tenni a végterméket, illetve gyorsítani a munkát.

A termelő kiemelkedő lehetőségként éli meg a támogatást, ugyanakkor szeretné, ha a jövőben az illetékesek jobban figyelembe vennék a különböző ágazatok specifikumait.

– A méhrajok szaporítása az akácvirágzás után esedékes, az pedig már régen lezajlott. Azokat a méhrajokat, amelyeket most kapunk, jól fel kell erősítenünk, hogy átteleljenek, és megéljék a tavaszt. A jövőben jó lenne, ha a méhészethez hasonló különleges ágazatokat különválasztanák a haszonállatok többi kategóriájától, ha figyelembe vennék a specifikumokat – fogalmazott Bata Tamás.