2024. április 16., kedd

Bőrcsomósodáskór a szarvasmarháknál

Emberre nem terjed, Dél-Szerbiában regisztráltak fertőzött állatokat – Keviben és Tornyoson megfigyelnek néhány kisborjút

A mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint Szerbiában is regisztrálták a főleg szarvasmarháknál jelentkező bőrcsomósodáskórt.

A vírusos megbetegedés az emberre nem veszélyes, de ha valaki úgy látja, hogy a jószága megfertőződött, azonnal jelentenie kell az állatorvosnak. A bőrcsomósodás főleg Afrikában és a Közel-Keleten fordul elő, de már van Törökországban is, tavaly jelent meg Görögországban, majd Macedóniában, Bulgáriában, és onnan jött Dél-Szerbiába.

A bőrcsomósodáskórról dr. Varga Ákos zentai állatorvos elmondta, hogy himlővírus okozza, és terjedésében csakis vérszívó élőlények játszanak közre, vagyis szúnyog, kullancs, légy, és az állat általában nem pusztul bele:

– Onnan tudhatjuk, hogy megfertőződött az állat, hogy szomorkás lesz, nyáladzik, étvágytalan, lázas, a bőrön meg a nyálkahártyán csomók alakulnak ki, amelyek azután kifakadnak. Kis részüknél tüdőgyulladást és tőgygyulladást is okozhat. Az állat lehet csak hordozója a vírusnak, 30–50 százalékuk viszont meg is betegszik. Mivel az állat általában nem pusztul bele, a megbetegedés inkább gazdasági kárt okoz, ugyanis a tehén lesoványodik, kevesebb tejet ad, és a bőre úgy megcsúnyul, hogy értéktelenné válik. A bőrcsomósodáskór bejelentési kötelezettség alá eső betegség, vagyis rögtön jelenteni kell az állatorvosnak, és utána a felügyelők megteszik a járványügyi intézkedéseket. Keviben meg Tornyoson jelenleg vannak Dél-Szerbiából vásárolt kisborjúk, és azokat a napokban a nagykikindai felügyelők karanténba is tették megfigyelés céljából. Mivel a betegség lappangási időszaka 1–5 hét, még nem tudni, fertőzöttek-e. A bőrcsomósodáskór juhon, kecskén, bivalyon is megjelenhet, de főleg a szarvasmarhát érinti. Amit fontos hangsúlyozni: emberre nem terjed – mondta az állatorvos.