2024. április 26., péntek
VÉRADÓ NAPI ELISMERÉSEK

Magyarkanizsa a legjobbak között

A Szerbiai Vöröskereszt június 14-én, az önkéntes véradók világnapján adja át azokat az elismeréseket, amelyekkel az előző évben a véradásszervezés terén elért legjobb eredményeket jutalmazza.

Az egykor még a Jugoszláv Vöröskereszt által alapított Leghumánusabb Közösség emléklapot azok a szervezetek kapták meg, amelyek közösségük száz lakosára évi legalább öt véradást mutattak föl. A szabályzat változásával a Szerbiai Vöröskereszt most a véradásszervezésben legjobb eredményeket elérő három várost és hét községet jutalmazza a Leghumánusabb Város, illetve Leghumánusabb Község emléklappal.

A díszülésen az elismeréseket az elmúlt években az államelnök személyesen adta át. Most főtitkárát, Nedeljko Tenjovićot bízta meg ezzel a feladattal, aki társaként üdvözölte a véradókat, tekintve, hogy maga is, az államfő is véradó. A köztársasági elnöknek a segítőkész emberek iránti köszönetét tolmácsolva hangsúlyozta: vérátömlesztéssel minden évben több millió ember életét mentik meg. Így az önkéntes véradókat, akik ehhez a friss vért biztosítják, igazi hősöknek nevezhetjük.

A Szerbiai Vöröskereszt elnöke, prof. dr. Dragan Radovanović ugyancsak köszönetét fejezte ki minden önzetlen embernek, aki vért adományoz egy másik ember megsegítéséhez. Rövid visszatekintésében megemlítette, hogy a begyűjtött vér mennyisége nem csökken: a 2015-ben százlakosonkénti 3,39 véradag biztosította a gyógyítás szükségleteit, emiatt nem kellett műtéteket elhalasztani.

Az idei jelszóval: Oszd meg másokkal az életed, adj vért – a vér összeköt bennünket!, abbéli reményének adott hangot, hogy az önkéntes véradók száma növekedni fog, és ismertette a díjazottak listáját:

A városi közösségek sorában Požarevac száz lakosonként 7,81 adag vért gyűjtött, Kragujevac 4,48-at, Jagodina 4,35-öt.

Az ország 186 községéből Lazarevac minden száz lakosára 6,05, Törökbecse 5,20, Palánka 5,17, Inđija 5,00, Zimony és Despotovac 4,99, Petrőc 4,98, Magyarkanizsa 4,79 véradagot gyűjtött. Magyarkanizsa község véradóinak ez az odaadása gyakorlatilag a 9. országos viszonylatban, és a községek sorában nyolcadikként a Zimony–Despotovac „holtversenynek” köszönhetően került a díjazottak közé.