2024. április 20., szombat
LABDARÚGÓ-EB – B CSOPORT

Amit a sors elvett, vissza is adta az angoloknak

Anglia labdarúgó-válogatottja a félidőben még egygólos hátrányban volt Gareth Bale szabadrúgásgólja miatt az Eb B csoportjának Wales elleni nyitómeccsén, ám a második félidőben az egyaránt csereként beszálló Jamie Vardy és Daniel Sturridge góljával fordított és 2:1-re nyert. A győztes gól a ráadásban született, Walesnek ideje sem maradt a válaszra.

A találkozó az osztrák–magyar (137 mérkőzés) után az Eb legnagyobb múltra visszatekintő párharca, csütörtök délután már 104. alkalommal mérkőztek meg a felek – a statisztika komoly angol fölényt mutatott, de Wales az első fordulóbeli győzelme után nem számított teljesen esélytelennek. Bale-ék az első körben Szlovákia ellen nyertek 2:1-re, az angolok viszont az oroszokkal csak 1:1-re zártak, így égetően szükségük lett volna a győzelemért járó három pontra.

A 7. percben Adam Lallana jobb oldali beadását Raheem Sterling puskázta el, a 26. minutumban Wayne Rooney szabadrúgását Gary Cahill fejelte öt méterről a kapusba, a 36. percben Rooney szögletéből Chris Smalling nyolc méterről mellébólintott. Nem sokkal korábban Sterling beadását Davies akaratlanul, de kézzel ütötte el, Felix Brych nem adott büntetőt az esetért, hiába reklamáltak hevesen az angol játékosok. Megállapíthattuk, hogy Walesnek igen nagy szerencséje volt az első negyven percben, de a félidő csattanója még hátra volt: a 42. percben Rooney szabálytalansága után legalább 35 méterről végezhetett el szabadrúgást Gareth Bale, a walesiek szupersztárja kilőtte az angol kapu bal oldalát, amivel megszerezte a vezetést az esélytelenebb csapat. Joe Hart nem állt a helyzet magaslatán az esetnél, mert beleért ugyan a labdába, de csak az alsó sarokba segítette, nem sikerült szögletre tolnia a játékszert.

A folytatás első tíz percében Anglia dominált, de először Aaron Ramsey távoli löketével Wales veszélyeztetett. A kontrából Rooney került helyzetbe, okos próbálkozást szögletre tolta Wayne Hennessey. A sarokrúgásból megszerezte az egyenlítőgólt Anglia, a szünetben csereként beállt Jamie Vardy használta ki, hogy Ashley Williams rossz mentési kísérlete épp előtte landolt. Jól sikerült az angol bajnok Leicester City csatárának Eb-debütálása.

Hiába birtokolták azonban 65 százalékban a labdát az angolok, hiába volt sokkal több kapuralövésük – 21 a walesiek hat próbálkozásával szemben –, nem tudtak újabb gólt szerezni. Hodgson a második játékrészben Vardy mellett Daniel Sturridge-ot és az angol válogatott történetének legfiatalabb Eb-részvevőjévé vált Marcus Rashfordot is pályára küldte újabb találat reményében, sokáig úgy tűnt azonban, hogy ennek ellenére sem lesz megy a győzelem. Nem álltak azonban a végéig, az állandó nyomás akkor érett góllá, amikor a legtöbben már elkönyvelték az 1:1-es végeredményt, a ráadás második percében. Sturridge is kiváló cserének bizonyult, hiszen kapott egy labdát a tizenhatosban, cselezgetett, húzogatott, majd négy méterről a rövid sarokba lőtt, megszerezte ezzel hazája számára a győztes gólt.

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy Anglia most visszakapta, amit a sors elvett tőle az első fordulóban, akkor a hajrában buktak döntetlenre egy megnyert meccset, ezúttal ők találtak be a ráadásban. Győzelmükkel ráadásul egypontos előnybe kerültek Walesszel szemben, az utolsó fordulóban Szlovákia ellen egy döntetlennel már biztosan továbbjutnak a kieséses szakaszba.

Anglia–Wales 2:1 (0:1)

Lens, Bollaert-Delelis Stadion, 38 000 néző, vezette: Brych (német). Góllövők: Vardy az 56., Sturridge a 90+2., ill. Bale a 42. percben.

Anglia: Hart, Walker, Cahill, Smalling, Rose, Alli, Dier, Rooney, Lallana (Rashford, 73.), Kane (Vardy, 46.), Sterling (Sturridge, 46.). Szövetségi kapitány: Roy Hodgson.

Wales: Hennessey, Gunter, Chester, A. Williams, Davies, Taylor, Ramsey, Ledley (Edwards, 67.), Allen, Robson-Kanu (J. Williams, 72.), Bale. Szövetségi kapitány: Chris Coleman.