2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÓ-EB - B CSOPORT

Wales továbbjuthat a brit csata után

Rendkívül érdekes körülmények között rendezik meg a nagy tornák történetének második brit párharcát a franciaországi Eb-n: a nyitókörben Szlovákiát 2:1-re verő Wales egy kedvező eredménnyel – legyen az döntetlen vagy győzelem – kiharcolhatja akár a továbbjutást is, Angliának viszont az oroszok elleni 1:1 után nyernie kellene, hogy ne kerüljön komoly lépéshátrányba a nyolcaddöntőbe vezető helyekért zajló versenyben. Eddig egyetlen alkalommal találkozott világ- vagy kontinensbajnokságon két brit együttes, Anglia az 1996-os Eb-n 2:0-ra nyert Skócia ellen. A magyar–osztrák (137 mérkőzés) után ez az Európa-bajnokság legnagyobb presztízzsel bíró találkozója, az angolok csak a skótok ellen játszottak többször (112-szer), Walesszel szemben ma 15 órakor 104. alkalommal lépnek pályára. Az örökmérleg komoly angol fölényt mutat, 68 angol győzelem mellett 21 találkozó zárult döntetlennel, illetve 14-szer nyert Wales. Az utóbbi évtizedekben megritkultak a párbajaik, az 1984-ben elért utolsó walesi győzelem (1:0) óta négyszer mérkőztek meg, mindannyiszor kapott gól nélküli angol győzelem született, legutóbb a 2012-es Eb-selejtezők során Ashley Young góljával 1:0-ra nyertek a háromoroszlánosok.

Ma egyértelműen más célokkal fut ki a pályára a B csoport két esélyese, Anglia mindenképp javítani szeretne azok után, hogy az első fordulóban egy győztes meccset bukott döntetlenre, és most csak egy pontja van, miközben Walesnek várhatóan az lesz a legfőbb célja, hogy ne kapjon ki, hiszen ha a meglévő három pontjához akár csak egyet hozzácsap ma délután, az előzetes számítások szerint csaknem biztosan továbbjut – legrosszabb esetben a legjobb csoportharmadikok között. Ennek megfelelően a szakemberek az oroszok elleninél talán még támadóbb szellemű angol csapatot várnak a gyepre, Walestől pedig ötvédős felállásra, fegyelmezett, mélyre húzott védekezésre számíthatunk, kapujuk megőrzése érdekében mindent megtesznek majd, kontratámadásaik során pedig Gareth Bale és Hal Robson-Kanu gyorsaságára és ügyességére fognak alapozni. Örömteli hír Chris Coleman kapitány számára, hogy ismét számolhat kezdőkapusával, a hátproblémáit orvosló Wayne Hennessey-vel.

Az angol csapat kapcsán felvetődik a kérdés, hogy Roy Hodgson beveti-e az első meccsen mellőzött Jamie Vardyt, vagy ismét Harry Kane kezd centerként, de kíváncsian várjuk azt is, hogy a torna legfiatalabb játékosa, Marcus Rashford lehetőséget kap-e a szövetségi kapitánytól. Vardy a legutóbbi négy meccsén háromszor talált be a kapuba válogatottszerelésben, de az angolok a gólokat Wayne Rooney-tól is várják, aki átlagban csaknem minden második meccsén betalál angol színekben, 112 válogatottsága során 52 gólig jutott. A Manchester United támadója, aki az oroszok ellen a középpályán szerepelt, legutóbbi nyolc meccsén hétszer volt eredményes a háromoroszlános öltözékben.

Anglia–Wales

Helyszín: Lens, Bollaert-Delelis Stadion (38 223 néző).

Időpont: 15 óra (HRT2, M4, RTS1).

Játékvezető: Felix Brych (Németország).

A várható kezdőcsapatok, Anglia: Hart, Walker, Cahill, Smalling, Rose, Dier, Rooney, Alli, Sterling, Kane, Lallana.

Wales: Hennessey, Chester, A. Williams, Davies, Gunter, Taylor, Edwards, Ramsey, Allen, Bale, J. Williams.