2024. március 28., csütörtök

Hillary Clinton megkezdte országos kampányát a novemberi elnökválasztásra

Nyolc szövetségi államban sugárzott, három televíziós reklámspottal csütörtökön megindította országos kampányát Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje.

"Az egyik legismertebb nő a világon, de kevésbé ismertek azok az ügyek, amelyek mellett élete során mindig kiállt. A jogi egyetem után elhelyezkedhetett volna egy nagy ügyvédi irodánál, de nem: ő a gyermekek védelmét szolgáló alapítványhoz ment, hogy a fogyatékos gyermekeknek segítsen, s amikor Arkansasba került, reformokat valósított meg néhány olyan iskolában, ahol szegény gyermekek tanultak" - ezekkel a mondatokkal, s a fiatal Hillary Clinton napjait felelevenítő képsorokkal kezdődik az egyik televíziós reklámspot, amelyet csütörtöktől hat héten keresztül vetítenek Coloradóban, Floridában, Iowában, Nevadában, New Hampshire-ben, Észak-Karolinban, Ohióban és Virginiában. Hillary Clinton stábja - sajtóbecslések szerint - legalább tízmillió dollárért vásárolt reklámidőt nyolc szövetségi államban, s három reklámspotokat mutat be. Két reklámfilmecske Hillary Clinton, a volt first lady, volt szenátor és volt külügyminiszter pályájának legfontosabb állomásaival foglalkozik, hangsúlyozva azt, amit a gyermekek jogaiért és az általános egészségbiztosítás meghonosítása érdekében tett. A képsorokban feltűnik a gyermek Hillary és az egyetemi diplomáját átvevő Hillary Clinton.

A három reklám közül egyetlen foglalkozik a politikai ellenféllel: Donald Trumppal, a republikánusok várható elnökjelöltjével, s az egyik korábbi reklámfilm részleteit használja fel. "Kik vagyunk mi?" - teszi fel a kérdést Hillary Clinton, aki a narrátora is a reklámnak, s hangsúlyozza, hogy a mostani elnökválasztás döntés arról, vajon milyen nemzet az amerikai, milyenek az amerikaiak: segítik-e egymást, tisztelik-e egymást, összefognak-e. A reklám három momentumot idéz fel, amikor Donald Trump az amerikai társadalmat megosztó kijelentéseket tett: például amikor egy kampányrendezvényen a The New York Times újságírójának testi fogyatékosságán gúnyolódott.

"Milyen Amerikát akarunk: veszélyesen megosztottat, vagy erőset és egységeset?" - kérdezi a reklámban Hillary Clinton, azzal zárva az egyperces spotot, hogy Amerika az összefogással válik erősebbé.

A CBS televízió által készíttetett és csütörtökön nyilvánosságra hozott legújabb országos felmérés szerint egyébként Clinton megelőzi népszerűségben és támogatottságban Donald Trumpot. A megkérdezettek 43 százaléka őt szeretné elnöknek, míg 37 százalékuk döntene Trump mellett.