2024. április 17., szerda
PEKING

Túllépik a törvényes kereteket?

Egyre eredményesebbek a korrupciós ügyekben eljáró kínai bíróságok. Szinte már üzemszerűen hirdetnek ítéleteket, amelyek vádlottjai gyakran (egykori) magas rangú állami tisztségviselők. A korábban nagyhatalmú Csou Jung-kang belbiztonsági főnököt, a kommunista csúcsvezetés volt tagját egy évvel ezelőtt ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre, a héten pedig a fiát és a feleségét is börtönbüntetéssel sújtották, szintén korrupció miatt. A gyereknek ráadásul 350 millió jüan (47 millió euró) pénzbüntetést is a nyakába varrtak.
A korrupció elleni kiterjedt harc 2013-ban kezdődött, miután Hszi Csin-ping elnök-pártfőtitkár átvette az 1,35 milliárd lakosú ország irányítását. Az állami, katonai és pártügyekben legilletékesebb vezetőként átfogó hadjáratott hirdetett a mindent átszövő korrupció ellen.
Már az elején figyelmeztetett: az akcióban senkit sem kímélnek, a nagyhalakat sem, akiket ott tigriseknek neveznek. Nem beszélt mellé. Az utóbbi bő két évben ugyanis több százezer ember – közöttük sok (korábbi) kormányzati személy és kommunista párti aktivista – ellen indult eljárás. Egy részük megúszta pénzbüntetéssel, a többieket börtönbe „küldték”.
A bűnözés e formája elleni határozott fellépése egy ideig rendkívüli népszerűséget biztosított Hszinek. Az utóbbi időben azonban egyre több honfitársát nyugtalanítják a korrupcióellenes harc káros hatásai. Például az, hogy a kemény intézkedések rengeteg vezetőt megriasztottak, elbizonytalanítottak, akik emiatt gyakran a legrosszabb döntés(eke)t hozzák. Mások pedig már dönteni sem mernek fontos ügyekben, ami akár hónapokra megbéníthatja egy-egy régióban az adminisztrációt.
A korrupció felszámolását szolgáló hadjárat ezáltal a félelemkeltés eszközévé vált. Közben mind gyakrabban hallani olyan megjegyzéseket, melyek szerint mindez igazából arra jó az elnöknek, hogy leszámoljon (politikai) ellenfeleivel, vetélytársaival, illetve megszilárdíthassa hatalmát, s a neki megfelelő módon alakítsa át az államapparátust.
A törekvése nyomán kialakult válságjeleket az országot irányító kommunista pártban is érzékelik. A legfelsőbb vezetésben állítólag már többen is morgolódnak, sőt azt sem bánnák, ha valaki ellensúlyozná Hszi hatalmát.
Hírek szerint ez a személy Li Ko-csiang miniszterelnök lehet, aki közel áll az elégedetlenek, s a kialakult helyzetet nehezen tűrők táborához. Az sem kizárt, hogy már a belső ellenzék élére állt.
A két politikus viszonya állítólag az elmúlt egy évben megromlott. A parlament legutóbbi, márciusi ülésén mondott beszédében Li finoman fel is hívta a figyelmet a Hszi-féle korrupcióellenes hajsza következményeire.
Akkor ezt többen az államfőnek szóló üzenetként értelmezték. Azóta azonban már olyan vélemények is megfogalmazódtak, hogy Pekingben burkolt, de egyre erőteljesebb hatalmi harc dúl az elnök és a kormányfő között.