2024. április 24., szerda

Pajtić levele Vučićnak

A DP elnöke arra kéri a köztársasági kormányalakítót, hogy Szerbia ne ápoljon ennyire szoros kapcsolatokat Oroszországgal

Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke nyílt levélben osztotta meg Aleksandar Vučić kormányalakítóval, a Szerb Haladó Párt elnökével Szerbiával, az ország külpolitikai irányvonalával és az ország jövőjével kapcsolatos gondolatait. Pajtić értékelése szerint az a legfontosabb, hogy az ország folytassa útját az Európai Unió irányába és mielőbb megnyissa a 23. és a 24. tárgyalási fejezeteket. Pajtić hiszi, hogy a Szerbiai Képviselőházban konszenzus alakult ki ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

(Fotó: Beta)

Legalább ön ne higgyen a polgárok számára teremtett párhuzamos média-valóságban - írta levelében Bojan Pajtić (Fotó: Nenad Stojanović/Beta)

A lakosság egyelőre semmit nem tud a köztársasági kormány következő összetételéről, írja Pajtić, hozzátéve: csupán azt tudja, hogy Aleksandar Vučić a kormányalakító, aki a közelmúltban váratlanul Moszkvába utazott és találkozott Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

– Ezt a találkozót követően a tudvalevően az ön irányítása alatt álló médiumok nyílt EU és USA ellenes kampányba kezdtek, megvádolva az uniót és az Egyesült Államokat, hogy ön ellen tevékenykednek. Azt is tudjuk, hogy a kínai államfő látogatásának alkalmával 24 államközi megállapodást ír alá, amire ügyvezető miniszterelnökként semmiféleképpen nem lenne joga. Vučić úr, levelem elsősorban azok a sajtóállítások miatti aggodalmam íratja velem, hogy a Nagybecskerek melletti Écskán orosz katonai bázis épül. Biztosan ön is tudja, hogy mennyi problémát okozott országunknak a niši, úgynevezett szerb–orosz humanitárius központ, valamint a szükségtelen szerb–orosz katonai felvonulás, vagy a közös katonai gyakorlatok. Mindezen események akkor történtek, amikor az EU már szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Ha úgy gondolja, hogy erre az egyensúlyozásra épülő politikája sikeres volt, kérem tekintsen vissza és vizsgálja felül újfent a dolgokat. Montenegró eddig 22 tárgyalási fejezetet nyitott meg az EU-val. Hányat nyitott meg Szerbia? Legalább ön ne higgyen a polgárok számára teremtett párhuzamos média-valóságban. Már csak az orosz katonai bázis felépítésének a gondolata is komoly aggodalomra ad okot. Nem erre kapott felhatalmazást a polgároktól a választásokon. A polgárok arra számítanak, hogy az európai értékekért, a jogállamiságért és egy modernebb társadalomért száll majd síkra – fogalmaz egyebek mellett levelében Pajtić.