2024. április 25., csütörtök

Pristina újabb feltételeket szabott meg

Addig nincse szerb községek közössége, amíg Szerbia nem járul hozzá négy kérdés rendezéséhez

A pristinai hatalom levélben fordult Brüsszelhez, amelyben közlik: a koszovói szerb községek közössége addig nem alakulhat meg, amíg Belgráddal négy téma tekintetében meg nem állapodnak. Ezek a hívószám, az energetika, az Ibaron átívelő Kosovska Mitrovica-i híd és a koszovói szerb struktúrák felszámolásának kérdése.

A pristinai hatalom szerint ezeknek a kérdéseknek a megoldását Belgrád akadályozza, ezért nem történik semmi a brüsszeli megállapodás mentén. A hívószámról és az energetikai rendszerről immár öt éve tárgyalnak Brüsszel közvetítésével, előrelépés azonban mindeddig nem történt, ezért pedig egyedül Belgrád tehető felelőssé, fogalmaz a pristinai hatalom.

– Amint Szerbia feloldja a szóban forgó témák tekintetében gyakorolt zárlatot, Koszovó azonnal megteszi a szükséges lépéseket a községek közössége megalakításának érdekében. A közösségnek nem lesz végrehajtó hatásköre, így a koszovói hatalom harmadik szintje sem lehet majd. Ezt sem a koszovói alkotmány, sem az ország törvényei nem tennék lehetővé. A községek közössége statútumának Koszovó alkotmányával és törvényeivel is összhangban kell állnia. A koszovói vezetés olyan struktúraként tekint a majdani községek közösségére, amely lehetővé teszi, hogy a községek hatékonyabban koordinálják a kommunális kérdéseket, valamint elősegítsék a szerb közösség integrálását a koszovói rendszerbe – fogalmaznak a levélben.