2024. április 24., szerda

Szerbia és Kína – mint a kínai fal

Ha ügyesen játssza ki kártyáit, Szerbia, illetve Belgrád logisztikai központtá nőheti ki magát

– Hszi Csin-ping kínai államfő szerbiai látogatása új fejezetet nyit a Szerbia és a Kínai Népköztársaság közötti baráti kapcsolatokban – értékelte Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök a Xinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva. A szerb államfő reményét fejezte ki, hogy a látogatás során a két ország gazdasági kapcsolataiban is új lehetőségek nyílnak. A Szerbia és a Kína közötti örökké tartó barátságot nem befolyásolhatja semmiféle belpolitikai változás, legyen szó új kormányfő vagy államfő megválasztásáról – emelte ki Nikolić.

– Szerbia és Kína 2009-ben írták alá a stratégiai partnerségről szóló megállapodást. A két ország közötti bilaterális kapcsolatok elmélyítésének, valamint a gazdasági és a politikai együttműködésnek köszönhetően Szerbiának sikerült növelnie nemzetközi presztízsét. Szerbia és Kína támogatják egymást azokban a témákban, amelyek mindkettejük számára fontosak. Kínai hiteleknek köszönhetően a két ország számos infrastrukturális projektum tekintetében együttműködik, beleértve ebbe az autópályákat, a hidakat és az energetikai projektumokat. Szerbia jelentős állami támogatásokkal segíti a kínai beruházókat – fogalmazott Nikolić.

A kínai hírügynökségnek nyilatkozva a szerb államfő arra utalt, hogy a kínai beruházók a szerbiai élelmiszeripar és ipar iránt is érdeklődnek. Viszont a barátságot nem pénzben, hanem időben és a történelmi eseményekben mérik, emelte ki Nikolić, kiemelvén: „Barátságunk olyan erős, mint a kínai fal.”

Nikola Jovanović, a Nemzetközi Együttműködés és Fenntartható Fejlődés Központjának (CIRSD) programigazgatója egyetért a megállapítással, hogy a kínai államfő június 17-étől 19-éig zajló látogatásában hatalmas lehetőségek rejlenek. Szerbiának ennél jobb lehetősége nem lesz arra, hogy gondosan ápolt kapcsolatait Kínával megerősítse, szögezte le a szakértő a Politika napilapban megjelent szerzői szövegében.

A most ügyvezető státuszban lévő szerb kormány az utóbbi két évben sokat tett a Kínával ápolt kapcsolatok elmélyítéséért, valamint Szerbia világgazdasági potenciáljának a kiemeléséért.
– A kínai államfő látogatása tökéletes alkalom lesz arra, hogy a korábbi megállapodásokat, illetve az azok alapján kidolgozott fejlesztési terveket időszerűbbé tegyék a felek. Kína az elmúlt néhány évben komolyan elkezdett foglalkozni az országot Európával összekötő útvonalak kialakításán. Két útvonalra különösen nagy hangsúlyt fektetnek: az egyik a gyorsvasúthálózatból álló szárazföldi, amely Kínából indul és Iránon, Törökországon keresztül jut el Európába, amelynek nyugati régiói felé a Balkánon át halad tovább. A másik útvonal a tengeri, amely a Kelet-kínai-tengerből indul és az Indiai-óceánon, majd a Szuezi-csatornán át halad a Földközi-tenger térségéig és a Pireuszi kikötőig. Mindkét útvonalban az a közös, hogy áthaladnak a Balkánon. Szerbia kulcsfontosságú karika lehet mindkét útvonal tekintetében. Ha megvalósul a többdimenziós szállítmányozási rendszer, Belgrád meghatározó logisztikai központtá nőheti ki magát. A kínai államfő szerbiai látogatásának alkalmával tervezik aláírni a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításának a megkezdéséről szóló szerződést, valamint a smederevói (szendrői) Acélművek magánosításáról szóló szerződést. Utóbbival kapcsolatban a szerbiai neoliberális gazdasági szakértők azt állítják, hogy a vállalat jövője kilátástalan, mivel Szerbiában sem koksz, sem vasbánya nincsen. Viszont a kínaiak kicsit távolabbra látnak. Ha a szerbiai neoliberálisok látták volna el tanácsokkal Japánt, amely országról köztudott, hogy nem rendelkezik nyersanyagokkal, akkor a világ egyik legnagyobb gazdasági óriásában még csak el sem kezdődött volna az iparosodás – taglalta Jovanović.