2024. április 23., kedd

Ezren munka nélkül maradhatnak a Fiatban

A kragujevaci Fiat gépjárműgyárban augusztus elsejétől az eddigi három műszak helyett két műszakos munkaidőre térnek át, a szakszervezetekkel együttműködve pedig a munkaerő csökkentésére keresnek megoldást – áll a gépjárműgyár vezetőinek és a szakszervezetek képviselőinek tegnapi tárgyalását követően kiadott közleményében. A közlemény szerint a három műszak közül az egyik műszak munkásaira nincs szükség, és a nyári szabadságokat követően az autógyár csak két műszakot kíván alkalmazni.

– A gépjárműgyár kész a piac követelményeinek eleget téve a gyártás tekintetében strukturális átalakításokra, ezért az eddigi három műszak helyett két műszakot vezetünk be – áll a közleményben, amely szerint „a gyár a szakszervezetekkel együttműködve megpróbál közös megállapodás alapján szerződést bontani a munkaerő-feleslegnek számító munkavállalókkal”.

Zorana Mihajlović kormányalelnök és közlekedési miniszter a közleményre reagálva – melyben a Fiat gépjárműgyár bejelenti a munkaidejének átszervezését – elmondta, a kormány részéről nincs semmi gond. Szavai szerint Szerbia betartott minden megegyezést és határidőt. Újságírói kérdésre válaszolva, mely szerint az állam tud-e tenni valamit a gépjárműgyár munkásainak érdekében, a kormányalelnök asszony kitérő választ adott. – Nem vagyok informálva erről és különben is ez a gazdasági minisztérium kérdésköre. Viszont ha ez így is van, ez semmiképp sem azért történik, mert Szerbia nem rendelkezik a megfelelő feltételekkel, vagy nem kedvező terep a befektetések szempontjából, vagy azért, mert részünkről valami probléma létezne – jelentette ki Mihajlović asszony. Hozzátette, valószínűleg a Fiat működésében jelentkezhettek gondok, vagy gazdasági problémáik akadhattak.

– Mi betartottunk minden megállapodást és határidőt. Sokat tettünk azért, hogy minél több beruházót vonzunk az országba – szögezte le a kormányalelnök.

A gazdasági minisztérium közleménye szerint a minisztériumot senki sem informálta a kragujevaci Fiat gépjárműgyár vezetőségéből arról, hogy a közeljövőben egy műszakkal kevesebb lesz a gépjárműgyárban. Hozzátették, csak a médiumokból informálódtak a gépjárműgyárban történtekről, és várják a hivatalos jelentést a gyárban felmerülő esetleges problémákról. Elmondta azt is, a gazdasági minisztérium minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az esetleges problémákat elhárítsák, és a gyár teljes kapacitással működjön tovább.

Kragujevac polgármesterét, Radomir Nikolićot megrázta a hír az elbocsátásokról a gépjárműgyárban. Véleménye szerint ez a legrosszabb hír, amit hallott az alatt a másfél év alatt, amióta polgármesteri szerepet tölt be. Kiemelte, az elbocsátások nemcsak a munkásokat és családjukat érinti, hanem nagy csapás lesz a város költségvetésére is. – Várható volt, már két éve hallani lehet erről. A Fiat munkásai tudják legjobban, hányszor történt meg, hogy a gyártásban nem volt szükség mind a három műszakra, hányszor voltak kénytelenek napokig kényszerszabadságon lenni, a kevés munka vagyis a csökkent eladás miatt – nyilatkozott a polgármester a kragujevaci tévének.

A kragujevaci Fiat gépjárműgyárban csak a Fiat 500L típusú gépjárművet gyártják. A gyár közleménye szerint az 500L típusú gépkocsi iránt most is akkora a kereslet, mint négy évvel ezelőtt. A város polgármestere viszont nem így tudja. – Amikor megszűnik a kereslet egy modell iránt, akkor logikus, hogy leáll a gyártás is – mondja. Hozzátette, a közeljövőben több kisebb beruházót próbálnak meg Kragujevacra vonzani, hogy ne történhessen meg még egy ilyen forgatókönyv, amikor egyszerre ezer dolgozó válik munkafelesleggé.

A kragujevaci Fiat gépjárműgyárnak jelenleg 3200 dolgozója van, őszre ezren maradhatnak munka nélkül.