2024. április 23., kedd

Háromezer személy munkaerőfelesleg a vasutaknál

A végkielégítés a munkatörvényben előírt összegnél is nagyobb lehet

Mintegy 2500-3000 ember válhat munkaerő-felesleggé a Szerbiai Vasutak házatáján, ha elfogadják a vállalatban készülő átszervezési tervet – jelentette be tegnap Zorana Mihajlović közlekedésügyi miniszter a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségével folytatott tárgyalásokat követően. Mint kifejtette az elbocsátásra váró alkalmazottak pontos létszámát még nem tudni, de év végéig mindenképp eldől.

– Heti szinten folytatunk tárgyalásokat a szakszervezetek képviselőivel, és senki sem bocsátható el addig, amíg nem pontosítjuk a szociális program minden egyes részletét. A vasutak esetében felállított szerkezetváltási modell pedig a többi közvállalat esetében is követendő példa lesz – hangsúlyozta a miniszter asszony.

Az egyeztetések a Szerbiai Vasutak öt szakszervezeti képviseletével folynak, de a munkában a munkaügyi és a pénzügyminisztérium alkalmazottjai is részt vesznek.

– A végkielégítések kifizetésének tekintetében is példamutató lesz a Szerbiai Vasutak. Még végső döntés nem született, de azon dolgozunk, hogy a munkatörvényben előírt összegnél legalább 50 százalékkal többet adjunk az elbocsátott dolgozóknak. A korkedvezményes szolgálati idő elszámolása tekintetében is lesznek újdonságok – részletezte Mihajlović asszony.

Az IMF küldöttségével folytatott tárgyalások során szóba került az ország építészetének helyzete is. A miniszter asszony elmondása szerint a látogatók dicsérő szavakkal illeték az ágazatban elért eredményeket, elégedettek azzal, miként halad az utak felújítása, de hozzátették, sürgetni kellene a telekkönyvi hivatal reformját.

Az országban véghezvitt építkezési munkálatokról szólva elmondta, amióta a mostani felállású kormány dolgozik, azóta az ágazat a bruttó hazai össztermék 5,5 százalékát termeli meg, míg azelőtt a 3,9 százalékát hozta. A cél, a 7 százalékos szint elérése, mint amire van példa a fejlettebb országokban.

A kataszteri hivatalok megreformálására viszont azért van szükség – tette hozzá –, mert mit sem ér az elektronikus úton történő építkezési engedély kikérése és egyéb könnyítő intézkedés, ha a végrehajtásban fennakadások tapasztalhatók. Egyébként a telekkönyvi hivatalok átszervezésére a Világbank 30 millió dolláros hitelt is jóváhagyott.