2024. március 29., péntek

Jövő hónapban kezdődik a Belgrád–Bar vasútvonal újjáépítése

Valjevótól Montenegróig terjedő szakaszra egyelőre nem készült el a felújítási terv

Több mint négy évtized után végre megkezdődik a Belgrád–Bar vasútvonal felújítása. A nélkülözhetetlen előkészületeket az illetékeseket már megtették, júliusban pedig meg is kezdődhetnek a munkálatok, de mint lenni szokott, gondok mindig adódnak. Ezúttal nem készült felújítási terv a Valjevótól Montenegróig terjedő szakaszra – írja B92-es hírportál.

Tulajdonképpen az a probléma merült fel, hogy csupán az említett városig tervezte meg (eddig) a CIP közlekedési intézet a felújítási programtervet, mivel csak ez állt a vasútvállalat infrastrukturális kérdéseivel megbízott vállalat és az Orosz Állami Vasutak (RZSD) által tavaly megkötött szerződésben.

Milutin Ignjatović, a CIP igazgatója szerint a Közlekedésügyi Minisztérium pedig még most sem adott ki utasítást a hátralévő szakasz felújítási tervének kidolgozására.

– Ez komoly probléma, amit mielőbb orvosolni kell. Szükséges, hogy a kivitelezők a munkálatok megkezdése előtt megkapják az egész szakasz felújítási tervezetét – magyarázta az intézet vezetője.

Egyébként a teljes útszakasz hossza 287 kilométer, ebből első lépésben 77 kilométert építenek újjá. A Belgrád–Bar szakaszba több mint negyven éve nem fektettek.

– Világszinten nincs példa arra, hogy egy ilyen fontos szakaszon évtizedekig ne végezzenek újításokat. Különösképp fontos és komplex vonalon, amely különböző infrastrukturális eljárások alkalmazását igényli – fejtette ki a CIP igazgatója

A felújítást két fázisban valósítják meg a kivitelezők Resnik és Valjevo között. Ebbe beletartozik a sínek felújítása, a közlekedési jelzőlámpák, a telekommunikációs berendezések cseréje, valamint a hidak és alagutak felújítása.

Az illetékesek arra számítanak, hogy az új vonalon sokkal nagyobb lesz a biztonság, a vonatok nagyobb sebességgel haladnak, valamint az utazás ideje csökken. A becslések szerint, a munkálatok 80 millió dollárba kerülnek (a Resnik–Valjevo szakaszon), és 14 hónap alatt készül el velük a kivitelező. A felújítás teljes értékét 250 millió dollárra becsülik.

Az orosz vasútvállalattal aláírt szerződésbe egyébként helyet kapott még a Belgrád–Pancsova vonal felújítása is, a Tizes Korridor vasúti részének újjáépítése, valamint ide tartozik még a Stara Pazova–Újvidék vonalon még egy vágány kiépítése. Az egész programegyüttes értéke megközelítőleg 920 millió dollár.

A Barig vezető vasútvonal egyébként a legrövidebb út az Adriáig, amely összeköti a tengerpartot a dunai kikötőkkel, valamint Európával. Már csak emiatt is stratégiai fontosságú. A bari útvonal egyvágányos, rajta többféle vonat is közlekedik. Építését 1952-ben kezdték meg, és 1976-ban fejezték be. A szakasz teljes hossza 454,8 km, ebből 287,4 található Szerbiában. Az átlagos haladási sebesség 80 és 120 km/h között van. A szakaszon 254 alagút van, a szerelvény 24 százalékban föld alatt halad. A végállomásig a vonat 234 hídon halad keresztül.