2024. április 19., péntek

Ötlettervek a városközpont átrendezésére

A temerini önkormányzat március elején pályázatot hirdetett a város központi részének és közvetlen környékének az átrendezésére.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Egy új városközpont kialakítását tervezik Temerinben. Sétálóutca lesz a Petőfi Sándor utca kastély felé eső része (Góbor Béla felvétele)

A pályázat témája olyan ötletterv keresése és megtalálása volt, amely a város szívének, legattraktívabb részének – az Újvidék utca, a Zmaj Jovan, a Kossuth Lajos és a Népfront utcák által határolt területnek – a rendezésére kínál elfogadható és könnyen alkalmazható megoldást. Feltételként szabták meg a szóban forgó terület tehermentesítését a motorosjármű-forgalomtól, olyan mértékben, hogy a gyalogosközlekedés zavartalan lehessen, azaz sétálóövezetek kijelölését, továbbá azt, hogy a központban már meglévő épületeket zavartalanul meg lehessen közelíteni.

A pályázatra 16 ötletterv érkezett. Egy hattagú, zömmel építészmérnökökből álló szakmai bizottság értékelte és választott ki közülük három tervet. Ezek kínálják a leginkább elfogadható és legkönnyebben alkalmazható megoldásokat a kijelölt terület teljes átrendezéséhez. Az első díjra javasolt terv igen bátor, funkcionális és attraktív megoldásokat kínál, amely jól egybekacsolja a régi és az új városi fejlesztéseket. Az elképzelés a hagyományos vajdasági építkezési elveken nyugszik, korszerűsített építészeti megoldásokkal. Lényege egy új városközpont kialakítása a hozzá tartozó épületekkel, a járműforgalom átirányítása és a gyalogosforgalom számára kijelölt területek létrehozása.

Az első díjban részesült ötletterv készítői 250 ezer, a másodiké 145 ezer, a harmadiké pedig 100 ezer dináros jutalmat érdemeltek ki, ami egyúttal a terv megvásárlását is jelenti. A bizottság tagjai egyetértettek abban, hogy az első díjjal jutalmazott ötlettervnek kell alapul szolgálnia Temerin központjának az átrendezéséhez, ugyanakkor a másik két díjazott ötletterv megoldásait is bele kell foglalni a készülő urbanisztikai tervbe. A pályázatra beérkezett ötletterveket a múlt hét végén mutatták be az érdeklődőknek, és akkor adták át a díjakat.