2024. április 24., szerda
LABDARÚGÓ-EB – A CSOPORT

Egy-egy gól, egy-egy pont a román–svájcin

Svájc és Románia 1:1-es döntetlent játszott a franciaországi Eb A csoportjának második fordulójában, Stancu büntetőből lőtt góljára a második félidőben Mehmedi válaszolt. A két együttes mérlege alapján kiegyenlített mérkőzésre számíthattunk, hiszen a korábbi 12 összecsapás során két döntetlen mellett öt-öt győzelmet arattak a felek. A svájciak várták előnyösebb helyzetből a 13. párharcot, hiszen az első körben nyertek 1:0-ra Albánia ellen, miközben a románok kikaptak 2:1-re a házigazdától.

Jobban is kezdtek a helvétek, a 3. percben Shaqiri, a 7. percben Seferović próbálkozott, majd negyedóra elteltével is az ő lövését védte lábbal Tătăruşanu. A kontrából aztán Románia megszerezte a vezetést: Lichtsteiner rántotta meg Chipciu mezét a tizenhatosban, Karaszjov játékvezető által megítélt büntetőt Stancu értékesítette. A román csatár lőtte be csapata büntetőjét a franciák ellen is, így a torna első duplázója lett – Stancu az Eb-történelem harmadik játékosa, aki egy tornán legalább két tizenegyest értékesített Arnesen (1984) és Mendieta (2000) után. További érdekesség, hogy a mostani Eb-n mindössze két büntetőt ítéltek meg eddig a bírók, mindkettőt a románoknak.

A félidő további részében is veszélyesebbek voltak a románok, a 28. percben Săpunaru 15 méterről leadott lövése a kapufáról pattant ki.

A második játékrész a várakozásoknak megfelelően svájci nyomással kezdődött, és habár az 52. percben Djourou kishíján öngólt vétett, az 57. percben egyenlítettek is Vladimir Petković kiválasztottjai: Rodríguez szöglete után nem tudott felszabadítani a román védelem, a labda Mehmedi elé pattant, aki elemi erővel bevágta a bal felső sarokba. Később is adódtak kisebb lehetőségek, de égbekiáltó helyzetet vagy gólt már nem hozott a találkozó.

A svájciak játszottak mezőnyfölényben, 62 százalékban birtokolták a labdát, kétszer annyit passzoltak (528:244), mint a románok, pár kilométerrel többet is futottak, a románoknak jutottak többször lövésig (19:14), ami alapján leszűrhetjük, hogy igazságos döntetlen született. Négy pontjával Svájc a továbbjutás küszöbén, az egypontos Romániának vasárnap le kell győznie Albániát a továbblépéshez.

Románia–Svájc 1:1 (1:0)

Párizs, Parc des Princes, 47 000 néző, vezette: Karaszjov (orosz). Góllövők: Stancu – 11-esből – a 18., ill. Mehmedi az 57. percben.

Románia: Tătăruşanu, Săpunaru, Chiricheş, Grigore, Raţ (Filip, 62.), Pintilii (Hoban, 46.), Chipciu, Torje, Prepeliţă, Stancu (Andone, 84.), Keşerü. Szövetségi kapitány: Anghel Iordănescu.

Svájc: Sommer, Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez, Behrami, Džemaili (Lang, 83.), G. Xhaka, Shaqiri (Tarashaj, 90+1.), Seferović (Embolo, 64.), Mehmedi. Szövetségi kapitány: Vladimir Petković.