2024. április 20., szombat

Orlandói lövöldözés: Vádat emelhetnek a támadó felesége ellen

Az elkövető telefonált az egyik helyi tévécsatornának, hogy közölje, ő lövöldözik a melegbárban és telefonált feleségének is

Bűnrészesség vádjával foghatják perbe az orlandói tömegmészárlás elkövetőjének feleségét, akire egyes sajtóhírek szerint akár halálos ítélet kiszabását is kérhetik.

Emellett további újabb részletek kerültek napvilágra az orlandói tömegmészárlásról: például az, hogy az elkövető - akinek nevét egyes amerikai médiumok következetesen nem hajlandóak kiejteni - a merénylet előtt még felhívta a barátját, hogy elbúcsúzzon tőle, telefonált az egyik helyi tévécsatornának, hogy közölje, ő lövöldözik a melegbárban és telefonált feleségének is. Az amerikai sajtóban idézett tanúvallomásokból az bontakozik ki, hogy Omar Mateen mintha kettős életet élt volna. Ezt erősítette meg a CNN hírtelevíziónak adott interjújában a férfi első felesége, Sitora Yusufiy is, aki a többi között arról beszélt, hogy volt férje zavart, bizonytalan nemi identitású és mély konfliktusokkal terhelt ember volt. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatai most Mateen második feleségére, Noor Zahi Salmanra összpontosulnak. Egyre erősebb a gyanú ugyanis, hogy a 30 éves asszony tudott férje szándékairól, de nem jelentette - ezért pedig vádat is emelhetnek ellene. A Fox televízió szakértőre hivatkozva jelentette, hogy az asszonyra akár halálbüntetést is kérhetnek, terrorista akció támogatásáért.

Az már a nyomozókkal teljes mértékben együttműködő nő vallomásaiból kiderült, hogy jelen volt a fegyvervásárlásnál, és kétszer is elkísérte férjét a Pulse nevű melegbárba, áprilisban pedig Disneyworld egyik bevásárlóközpontjába is, ahol Mateen szintén merényletet tervezett. A nyomozók azt feltételezik, hogy mind a melegbárban, mind a Disneynél a terepet térképezték fel. Noor Salman a kihallgatásokon azt mondta a nyomozóknak, hogy megpróbálta lebeszélni a férjét arról, hogy bármilyen erőszakhoz folyamodjék, és azt állította, nem tudott arról, hogy szombaton este a férje hová indult.

Angus King szenátor, a szenátus hírszerzéssel foglalkozó bizottságának vezetője külön tájékoztatást kapott az FBI-tól az ügyről, s a CNN hírtelevízióban megerősítette, hogy az információk szerint Noor Salman "tudott valamit" arról, mi történhet majd.