2024. március 29., péntek

Csökkentik a termelést a kragujeváci Fiat gyárban

A feleslegessé váló alkalmazottaknak végkielégítést ajánlanak fel

A kragujeváci Fiat autógyárban az elkövetkezendőkben törlik a harmadik műszakot és csak két műszakban dolgoznak a munkások.

A döntés elbocsátásokat von maga után. A vállalatvezetés azzal indokolta döntését, hogy világszerte csökkent a kereslet az új gépkocsik iránt, ezért semmi szükség arra, hogy az autógyár teljes kapacitással üzemeljen.
A szakszervezet megkezdte a tárgyalásokat a vállalatvezetéssel. Közösen kívánják kidolgozni a szociális programot, amelynek keretében végkielégítést ajánlanának fel azoknak a munkásoknak, akik önként távoznának. Az, hogy pontosan hány munkás elbocsátása lesz indokolt, vagy mekkora lehet a végkielégítés, egyelőre nem derült ki.
Zoran Marković szakszervezeti vezető elmondása szerint a döntés senkit nem lepett meg, az alkalmazottak is tudatában vannak annak, hogy egyre kevesebb új gépkocsit adnak el a világban. Amit viszont nehezményeznek az az, hogy a szerb kormány eddig nem mutatott érdeklődést a probléma kezelése iránt. Ez már csak azért is meglepő, mert a kragujeváci autógyár 33 százalékának a szerb állam a tulajdonosa, hangsúlyozta Marković, mondván, hogy már több alkalommal is megpróbáltak párbeszédet kezdeményezni a szerb kormánnyal, eddig azonban senki nem mutatott nyitottságot erre.
A Fiat 500L típusú gépkocsi gyártásának megkezdése óta a gyár munkásai három műszakban dolgoztak. Az utóbbi négy évben átlagban 640 gépjármű hagyta el naponta a futószalagokat.