2024. március 29., péntek

Eladósodott az Újvidék Gyógyszertár

Csaknem 233 millió dináros tartozást halmozott fel az Újvidék Gyógyszertár Intézmény, a dolgozók szerdára tiltakozó megmozdulást jelentettek be. 

Az Újvidék Gyógyszertár 233 millió dináros adósságot halmozott fel, fennáll a veszély, hogy zárolják a számlájukat (Dávid Csilla felvétele)

Az Újvidék Gyógyszertár 233 millió dináros adósságot halmozott fel, fennáll a veszély, hogy zárolják a számlájukat (Dávid Csilla felvétele)

Az országban majdnem minden állami gyógyszertár adóssággal küzd, a pancsovai és a šabaci gyógyszertári vállalatok után a sorban az Újvidék Gyógyszertár a következő az adósság tekintetében. A pénzügyminisztérium adatai szerint az Újvidék Gyógyszertárnak több mint 5000 különféle adóssága van. Az intézményben elmondták, nemcsak a gyógyszertárak zavartalan működése vált kérdésessé, hanem a polgárok ellátása is.

– Az Újvidék Gyógyszertár már huzamosabb ideje tartozik a beszállítóknak, ezért fennáll a számla zárolásának a veszélye. Működésünk nehézkes, nem rendelhetjük meg a szükséges gyógyszereket, a pácienseink egészségügyi védelme a minimálisra csökkent, ezért a gyógyszertár fennállása is veszélybe került. Dolgozóink és családjaik anyagi biztonsága is megkérdőjeleződött – mondták az Újvidék Gyógyszertárban a Radio 021-nek.

Több mint 250 család létfenntartása függ az intézmény működésétől. Ha zárolnák a számlájukat, az mintegy ezer személyt érintene. Ebből kifolyólag pár nappal ezelőtt az interneten egy, a városi alapítású gyógyszertárakban dolgozók gyermekei által megszervezett kezdeményezés látott napvilágot, Az Újvidék Gyógyszertár és az állami gyógyszertárak fenntarthatósága elnevezéssel. Eddig több mint 300 polgár támogatja. A pénzhiány miatt a gyógyszertárakban egyre kevesebb az orvosság, ezért az állandó vásárlók közül is egyre többen a magángyógyszertárakban szerzik be az orvosságaikat. Jóllehet a gyógyszertári intézmény állami tulajdonban van, a dolgozók nem az államtól kapják fizetésüket, hanem a 12 százalékos haszonkulcstól függnek a járandóságaik. Magyarán: ez azt jelenti, hogy ha egy orvosság 100 dinárba kerül, akkor a gyógyszertár kasszájában ebből 12 dinár marad, és ebből kellene kifizetni a járandóságokat. A gyógyszertárakat már 10 éve így finanszírozzák, és az a legnagyobb gond, hogy a gyógyszerárak – és ezáltal a bevétel is – folyamatosan csökkentek, a haszonkulcs azonban nem változott. A kiadások viszont nőttek.

Az önkormányzatban elmondták, 2013 óta 35 millió dinárral támogatják az Újvidék Gyógyszertár működését, de ez az összeg nyilván nem elegendő az intézmény zavartalan működéséhez. A dolgozók szerdán délelőtt 11 órakor gyülekeznek a Bulevar gyógyszertár előtt – szeretnék felhívni a figyelmet az intézményben uralkodó áldatlan helyzetre.