2024. április 18., csütörtök

Szigetelik az Assisi Szent Klára templomot Törökbecsén

Nemrégiben megkezdődött Törökbecse központjában az Assisi Szent Klára templom felújítása. A munkálatok során elvégzik a falak külső és belső szigetelését, majd a nedves és salétromos falak teljes kiszáradása után, 4-5 év múlva következhet a malterozás és a meszelés.

Mellár József plébános elmondása szerint utoljára 1961-ben végeztek alapos felújítást a temlom belsejében, akkor Schwarz István plébános gyűjtött Németországban és az USA-ban a püspöki konferencia segítségével. Azóta nem volt komoly renoválás a templombelsőn, csak időről időre a salétrom nyomait tüntették el a mesterek. A külső homlokzat javítását és a tető újracserepezését 2008-ban fejezték be.

A mostani szigetelés után, az évek múlva esedékes malterozás és a meszelés előtt új elektromos és a hangosítási hálózatot építenek a falakba, és új világítótestekkel szeretnének javítani a templom kivilágításán is. A tervek szerint a teljeskörű munkálatok végére csak 7-8 év múlva lehet majd pontot tenni. A templom mostani felújítása várhatóan június végéig tart, ez idő alatt a szentmiséket az aracsi katolikus templomban tartják vasárnaponként 8 és 10 órai kezdettel.

A munkálatok kivitelezője a zombori Hidro MD vállalat. A mostani szigetelés több mint kétmillió dinárba kerül, ehhez százezer dinárral járult hozzá a törökbecsei helyi közösség, és a hívők is tettek felajánlásokat a templom felújítására.