2024. április 25., csütörtök

Jubilál az óvoda

Több, mint száz éve létezik a kishegyesi óvoda – Hétvégén ünnepi műsort tartottak a színházban – Az ünnepségen jelen volt a tartományi oktatási titkár is

A kishegyesi óvoda a múlt héten ünnepelte fennállásának 120. évfordulóját. Ez alkalomból egy rendezvénysorozatot tartottak, amely hétfőn kezdődött dr. Virág Gábor helytörténész előadásával. Dr. Virág a kishegyesi óvoda történetéről beszélt, előadását az intézmény egykori óvónőinek visszaemlékezései tették személyesebbé. A hét során elültettek egy fát a központi óvoda udvarában, pénteken pedig ünnepi műsorra került sor a színházteremben.

A kishegyesi óvodások játékos tánca (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi óvodások játékos tánca (Lakatos János felvétele)

Ezt a rendezvényt óriási érdeklődés övezte, mivel fellépett a kishegyesi óvoda minden csoportja, emellett a szeghegyi és a bácsfeketehegyi óvodából is szerepelt egy-egy csoport. A műsorban a Fejlesztő kuckó elnevezéssel működő csoportok is felléptek, amelyek egy-egy tematikában működnek. Ilyen az ének, a balett, az angol, a tánc és a hagyományőrző csoport. Nagy sikert aratott a legkisebbek, a bölcsődések fellépése, akik a korukat meghaladó, érdekes produkciót mutattak be.

Az ünnepi műsoron többek között jelen volt Nyilas Mihály, a tartományi oktatási titkárság titkára is. A titkár felszólalásában arról szólt, hogy a gyerekek az óvodában olyat kapnak, ami egész életükben megmarad egy gyönyörű emléknek.

– 120 év nagyon hosszú időszak, és ebből látszik, hogy itt Kishegyesen az ősök tudták annak a fontosságát, hogy már nagyon korán oktatni, nevelni kell a gyermekeket. Az első 5-7 év a legfontosabb időszak, ami az oktatást, nevelést illeti. Persze, fontos utána az iskola és a folytatás is, de mindennek a megalapozása az óvoda – mondta Nyilas, majd gratulált az óvodának és a községnek a 120 éves óvodához.

A műsoron felszólalt Kőműves Gizella, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója. Az igazgató elmondta, hogy ebben az 120 évben 14.000 gyermek járt óvodába.

– Az óvónők elhivatottsága kezdetektől fogva értékteremtő munka volt. Generációkkal együtt játszani, szeretettel, odafigyeléssel nevelni, oktatni őket nagy kihívás, ugyanúgy, mint elérni a hihetetlen tiszteletet, amivel csak egy óvónő bír – hangoztatta Kőműves, majd arról is szólt, hogy az óvónőknek ugyanakkora öröm visszaemlékezni a jubileum kapcsán, mint a gyerekeknek óvodába járni. Azt is megemlítette, hogy igyekeznek folyamatosan fejleszteni intézményünk életét.

A kishegyesi óvoda 120 éves jubileuma alkalmából szervezett ünnepséget részben Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szekeres László Alapítvány támogatták.