2024. április 25., csütörtök

Újabb eredményes évadot zártak

Látványos produkciókkal fejezte az évadot a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ

Az elmúlt évadban tovább öregbítette eddigi hírnevét a helybeli művelődési központ. Számos hazai és külföldi szereplés, megannyi díj fémjelzi sikeres munkájukat. A hagyományokhoz híven ilyenkor ingyenes gálaműsorral kedveskednek a topolyai közönségnek és bemutatják a legeredményesebb műsoraikat, amelyeket a 2015/2016-os évadban készítettek elő és mutattak be a különböző szemléken, fesztiválokon. Immár az is hagyománnyá vált, hogy kézimunka-kiállítás is kíséri a rendezvényt, amely így több napon át teljes képet ad a központ tevékenységéről. Amint arról már a napokban beszámoltunk, látványos kiállítás nyílt a Tulipán kézimunkacsoport és vendégeik, a gunarasi, illetve a kishegyesi kézimunkázók alkotásaiból.

(Fotó-Kiss Zoltán)

Az évadzáró műsorát a hagyományokhoz híven most is a legaranyosabb fellépők, a jövő generáció, az utánpótlás tagjai kezdték. A Virgonc tánccsoport somogyi játékokkal és táncokkal mutatkozott be. Óbecsén bronz oklevelet kaptak ezért a műsorszámért a Kőketáncon. Dudás Kata énekes szólista ezüst oklevéllel tért haza a Szólj síp, szólj! Népzenei vetélkedőről Újvidékről. Ezúttal mezőségi dalokat énekelt, majd Bencsik Bertalan, az Aurora Beszédművészeti Műhely tagja szavalta el Lackfi János versét. A legkisebbek egy játékfüzérrel kedveskedtek a közönségnek, míg a bronz okleveles Szélszirom énekcsoport al-dunai székely dalokat adott elő. A Kőketánc ezüst okleveles csoportja, a Csiripiszli következett bodrogközi táncokkal, majd a Csörgő citerazenekar kupuszinai dalokkal. Francia Flávia versmondó nemrégiben eljutott a vajdasági szintű szavalóversenyig. Lackfi János Földrészek című versét szavalta el. Őt a Kaláris asszonykórus követte bácskai dalokkal. A Kőketáncon kiemelt első helyet, a gyermek néptáncegyüttesek tartományi szemléjén pedig arany minősítést érdemelt ki a Szélszirom táncegyüttes. Most gömöri táncokat táncoltak. Őket Pastyik Nóra, az Aurora tagja követte egy verssel, majd a Hétmező énekcsoport énekelt szlavóniai dalokat, a Csalóka zenekar pedig kalotaszegi dallamokat játszott.

Az évadzáró est fénypontja ezúttal is a Cirkalom táncegyüttes volt. Fundák Kristóf és Kaszai Lili Kendőzetlen Mezőség című koreográfiáját mutatták be nagy sikerrel. A Kodály Zoltán MMK eredményeinek hátterében olyan művészeti vezetők állnak, mint Kisimre Szerda Anna, Kisimre Árpád, Savelin Zellei Zsuzsanna, Savelin László, Kelemen Zsolt, Gazsó Hargita, Benedek Miklós és természetesen a népes előadócsoport.

Az évad végeztével természetesen nem áll le a munka a központban, hiszen következett a Durindó és a Gyöngyösbokréta, valamint számos hazai és külföldi vendégszereplés.