2024. április 18., csütörtök

A csodák a magasban vannak

Macskovics Titusz szecessziós épületeiről készült fényképeket állítottak ki Szabadkán

Pénteken este, Szabadkán, a Városháza képtárában, emléktárgyboltjában megnyitották Željko Vukelić, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet fényképészének fotókiállítását. A kiállított fényképeken Macskovics Titusz szabadkai építész szecessziós épületeinek részletei láthatók. Az érdeklődőket Ninkov K. Olga, a szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze, múzeumi tanácsosa köszöntötte, a tárlatot pedig Gordana Vujnović Prčić építész nyitotta meg. A kiállítás július 4-éig tekinthető meg.

Željko Vukelić immár húsz éve a műemlékvédelmi intézet egyetlen fotósa, számos, Szabadka építészettörténetét bemutató kiadványban megjelentek fényképei, méltatta az alkotó munkásságát Ninkov K. Olga, aki lapunknak nyilatkozva mindehhez hozzátette: Željko Vukelićnek nemcsak kiváló fényképezőgépe, hanem jó szeme és a részletekhez való érzéke is van.

(Fotó-Molnár Edvárd)

– Az emberek elé tárja azokat a részleteket, amelyeket szabad szemmel csak nehezen látnánk meg, hiszen az épületek magasak, a legszebb részletek olykor éppen a legmagasabb részeken találhatók, az emberek viszont csak ritkán néznek fel a magasba. Ezek a gyönyörű részletek nagyításban még inkább kifejezésre jutnak. A kiállítást a szecesszió világnapja alkalmából megrendezett rendezvénysorozat keretében szerveztük meg – taglalta Ninkov K. Olga.

A szakember szerint nem vagyunk eléggé tudatában annak, hogy milyen építészeti csodák vesznek körül bennünket Szabadkán. Mint hozzátette, az emberek nem ismerik eléggé ezeket a csodákat, nem vigyázzák eléggé őket és nem érzik át eléggé fontosságukat. Ninkov K. Olga elmondása szerint a szecesszió világnapja alkalmából megszervezett rendezvénysorozat és a más, hasonló rendezvények éppen azt a célt szolgálják, hogy ez megváltozzon. A rendezvényeken tapasztalt érdeklődés és részvétel pedig arra utal, hogy igyekezetüket siker koronázza.