2024. március 29., péntek
BEZDÁN – BÁCSALMÁS

Félszázados kapcsolat

Pénteken a bezdáni színházban műsoros est keretében újították meg Bezdán és a magyarországi Bácsalmás ötvenéves testvér-települési megállapodását. A rendezvényen a helybeliek szinte minden nemzedéke színpadra állt, valamint a Piros Rózsa kézimunkacsoport és az Ügyes Kezű Asszonyok kézművesei is igyekeztek bemutatni alkotásaik legjavát az alkalmi kiállításon.

A megállapodás megújításának ünnepi pillanata (Fotó-F. Cirkl Zsuzsa)

Az ötven év után megújított együttműködési dokumentum aláírásának kapcsán Németh Balázs, Bácsalmás polgármestere és Mátyus Erzsébet, a bezdáni helyi közösség tanácsának elnöke egybehangzóan értékelte az eddigi kapcsolatot. Kiemelték, hogy noha több rokonszervezet is papíron rögzítette együttműködési szándékát, amit meg is valósítottak, az együttműködés egyetemes hozadéka mégis az, hogy személyes kapcsolatok szövődtek, amelyek révén egymásra találtak a civilek és a társadalmi élet különböző tényezői. A két helység iskolái például dokumentumba foglalták együttműködésüket, de nem a papír a fontos, hanem például az, hogy a magyarországi diákok Bezdánba kirándultak, majd onnét a helybéli gyerekekkel egyetemben Erdélybe látogattak.

A bácsalmási polgármester büszkén emelte ki, hogy számos bezdáni polgár előtte tette le az állampolgársági esküt és nyerte el, illetve vissza a magyar állampolgárságot.

Mátyus Erzsébet hangsúlyozta, hogy az eltelt fél évszázadban mindkét országban sok minden megváltozott, ezért az együttműködési megállapodás megújítása a testvér-települési kapcsolat egyéb területekre történő kiterjesztésére is módot ad.