2024. április 18., csütörtök
AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS

Hillary Clinton vezet Donald Trump előtt

Az Ipsos közvélemény-kutató és a Reuters hírügynökség közösen készíttetett felmérése szerint a megkérdezettek 46 százaléka Hillary Clintont támogatja, és kevesebb, mint 35 százalékuk látná szívesen Donald Trumpot a Fehér Házban. Mindemellett csaknem 20 százalékra tehető azok aránya, akik egyik jelöltet sem akarják az Egyesült Államok elnökének. Clinton egyébként nagyjából ugyanilyen arányban vezetett egy héttel ezelőtt is, amikor azonban még nem rendelkezett az elnökjelöltséghez szükséges megfelelő számú kongresszusi küldött támogatásával. A kedd előválasztások közül a hat szövetségi államban négyben ő győzött, ezzel végleg bebiztosította magának a demokraták elnökjelöltségét, amelyet azonban hivatalosan csak az elnökjelölt-állító kongresszus után kaphat meg. Trump az előválasztási folyamat során többnyire lemaradt Clinton mögött, csak egyszer sikerült ledolgoznia két számjegyű hátrányát, sőt, rövid időre még meg is előznie népszerűségben és elfogadottságban Hillary Clintont.

Hillary Clinton persze tesz is ezért, igen intenzíven kampányol, de immár nem Sanders szenátor, hanem a várható republikánus elnökjelölt, Donald Trump ellen. Egy pénteki rendezvényen egyenesen azt állította, hogy elnökként Donald Trump csorbítaná, vagy talán teljes egészében meg is szüntetné a nők abortuszhoz való jogát. Clinton minderről az abortuszt, illetve a szabad választás jogát pártoló Tervezett Szülői Szerep nevű civil szervezet rendezvényén beszélt. Többször is idézte Donald Trumpnak az egyik korábbi kampányrendezvényén elhangzott mondatait, miszerint azokat a nőket, akik terhesség-megszakítást végeztetnek, „valamilyen formában meg kellene büntetni”. A New York-i üzletember azóta, arra hivatkozva, hogy nem így gondolta, hanem „csak” rosszul fogalmazott, visszavonta ezeket mondatokat. „Amikor Donald Trump azt mondja, hogy tegyük ismét naggyá Amerikát, akkor ezen azt érti, hogy vigyük ismét vissza Amerikát a múltba, azokba az időkbe, amikor lehetőség és méltóság csak keveseknek adatott” – érvelt Clinton, majd hozzátette: „Nos, Donald, ezeknek az időknek végük, nem engedjük meg sem Donald Trumpnak, sem bárki másnak, hogy visszaforgassa az idő kerekét”. Clinton szerint elnökként Donald Trump olyan bírát neveztetne ki a Legfelső Bíróság tagjainak sorába, aki szűkítené, vagy akár meg is szüntetné az abortuszt, illetve a választás szabadságát lehetővé tevő Roe/Wade törvényt. Szerinte annak, aki megvonná a támogatást a Tervezett Szülői Szerep civil szervezettől és betiltaná a legális és biztonságos terhesség-megszakítást, fogalma sincs arról, hogy mi szolgálja legjobban a nők javát.
Ugyancsak az abortuszról beszélt Donald Trump is a Hit és Szabadság Koalíció nevű civil szervezet hétvégi washingtoni konferenciáján. Ő Clinton abortuszról vallott álláspontját kárhoztatta, s kitért arra, hogy Clinton szövetségi pénzből finanszíroztatná az abortuszt, s ezt kötelezően beépíttetné a vallási szervezetek által fizetett egészségbiztosítási hozzájárulásba is.

A Utah államban lévő Park Cityben a hétvégén kétnapos találkozót szerveztek a Republikánus Párt vezető személyiségei és anyagi támogatói számára, akik az összejövetelen éles kritikát fogalmaztak meg Donald Trumppal szemben. A meghívottak között volt Paul Ryan, a szövetségi képviselőház republikánus elnöke, Meg Whitman, a Hewlett-Packard milliárdos vezérigazgatója, valamint több tekintélyes üzletember, a Republikánus Párt anyagi támogatói is. Amerikai sajtójelentések szerint a találkozón feszült volt a légkör, többen felelősségre vonták Paul Ryant, hogy hosszas tépelődés és habozás után miért támogatta mégis Donald Trump elnökjelöltségét. Meg Whitman, aki republikánus létére Trump-ellenes kampányokat finanszírozott Kaliforniában, egyenesen Mussolinihoz és Hitlerhez hasonlította Trumpot, és felszólította Ryant, adjon magyarázatot a milliárdos üzletember elnökjelöltségét támogató döntésére. A nicaraguai születésű republikánus stratéga – aki gyakran elemzője a CNN hírtelevíziónak is – a várható elnökjelöltet rasszistának és „disznó alaknak” nevezte. A párt egyik michigani pénzügyi támogatója azt fejtegette, hogy mindeddig nem látott Trumpban semmit, ami alkalmassá tenné őt arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. Mitt Romney még a saját, négy évvel ezelőtti elnökjelölti vereségét is Trump számlájára írta, mondván: Trump annak idején nyíltan támogatásáról biztosította őt, s ez szerinte szavazatokat vitt el tőle. A tanácskozás után Spencer Zwick, Mitt Romney négy évvel ezelőtti kampányának pénzügyi vezetője, a Republikánus Párt egyik legismertebb adományszervezője a Politico című lapnak azt nyilatkozta: sok támogató egyelőre kivár, de előfordulhat, hogy a republikánusok néhány bőkezű támogatója átpártol Hillary Clintonhoz, és az ő kampányának finanszírozásába száll be majd.

Mindeközben, azt követően, hogy Barack Obama amerikai elnök Hillary Clinton mellé állt a demokraták elnökjelöltségéért folyó harcában, hírességek egész sora hozta nyilvánosságra, hogy ő is Clintont támogatja. A Clinton elnökjelöltségét támogatók között van Amy Schumer színésznő, aki már áprilisban szelfit készített Clintonnal, s már akkor kiállt a volt külügyminiszter mellett. Julianne Moore, Oscar-díjas amerikai-skót színésznő szintén már a New York-i előválasztások előtt tudatta Twitter-üzenetében, hogy Hillary Clinton támogatója, s ezt pénteken ismét megerősítette. Kerry Washington, Lena Dunham és George Clooney szintén a volt külügyminiszter híve, George Clooney és felesége, az ismert emberi jogi ügyvédnő, Amal Alamunddin korábban adománygyűjtő vacsorákat is szervezett Kaliforniában Clintonnak. A művészvilágból Robert De Niro, Beyoncé, Katy Perry és Salma Hayek is kinyilvánította, hogy Clinton mellett áll. Salma Hayek már tavaly októberben a „spanyol ajkúak Clintonért” nevű civil szerveződés mellé szegődött. A volt külügyminiszternek és várható elnökjelöltnek a sportvilágban is neves támogatói vannak, köztük például Magic Johnson, a híres amerikai kosárlabdázó és sokan mások is.