2024. március 29., péntek
FRANCIAORSZÁG

Futballszurkolói rendbontások

A Marseille-ben történt rendbontások kezdeményezői a város régi kikötőjében randalíroztak, a rendőröknek könnygázt is be kellett vetniük az agresszív, és többnyire ittas drukkerek megfékezésére, akik között oroszok, angolok és franciák is voltak. A szombat délutáni rendbontások egy bár előtt törtek ki, a rendőrök könnygázzal és vízágyúkkal fékezték meg a tömeget. Egyes hírek szerint öt, más források szerint hat embert vettek őrizetbe. Az összecsapásokban öten megsérültek, két helyi televíziós csatorna is azt közölte, hogy az egyik sebesült szívrohamot kapott.
Szombaton azonban nemcsak Marseille-ben, hanem Nizzában is voltak incidensek: itt az északír és a lengyel szurkolók csaptak össze egymással. Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint eleinte nem volt egyértelmű, kik kezdeményezték az összecsapásokat, de az internetre felkerült felvételeken jól látszik, hogy a körülbelül húsz verekedő többsége sötétzöld pólót viselt, ami az északírek hagyományos színe. A rohamrendőrség gyorsan beavatkozott, és megfékezte a huligánokat. Christian Estrosi, Nizza polgármestere elítélte a történteket. „A huligánok viselkedése elfogadhatatlan, szigorúan meg kell büntetni őket” – írta közösségi oldalán. Azt is elárulta, hogy késő este egy embert letartóztattak az esettel kapcsolatban, majd megköszönte a rendőrség munkáját. A Reuters brit hírügynökség vasárnapi összefoglalója szerint szombat este hét ember sérült meg Nizzában.

Marseille-ben, ahol az angol, az orosz, valamint a helyi szurkolók csütörtök éjszaka óta randalíroztak, a rendőrségnek – vízágyúk és könnygáz bevetésével – vasárnap reggelre sikerült helyreállítania a rendet. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter közölte, hogy egy brit állampolgár súlyosan megsérült az összecsapásokban, majd sajnálatát fejezte ki, hogy egyesek ismét egy nagy nemzetközi labdarúgótornát használnak fel arra, hogy erőszakos cselekményeket kövessenek el. Laurent Nunez, Marseille rendőrfőnöke azt nyilatkozta, hogy összesen 35-en sebesültek meg a városban, és 15 embert tartóztattak le.
Az európai szövetség (UEFA) is elítélte a szurkolók viselkedését. „Azoknak az embereknek, akik ilyen erőszakos cselekményekben vesznek részt, nincs helyük a futballban” – írták közleményükben. Az Anglia–Oroszország (1:1) mérkőzés után, a stadionon belül történt verekedés miatt már szombat éjjel összeült az UEFA illetékes testülete, amely minden bizonnyal komoly büntetéssel sújtja majd az orosz szövetséget. Ugyanakkor máris kizárással fenyegette meg Angliát és Oroszországot arra az esetre, ha a két ország szurkolói újabb erőszakos cselekményeket követnek el a franciaországi kontinensviadalon. „Arra kérjük az angol és az orosz szövetséget, hogy felelős és tiszteletteljes szurkolásra szólítsa fel a szurkolóit” – fogalmazott közleményében az UEFA végrehajtó bizottsága. „Nincs helyük a labdarúgásban, a sportot meg kell védeni tőlük” – áll a közleményben, amelyben köszönetet mondanak a francia hatóságok és a biztonsági erők erőfeszítéseiért.