2024. április 20., szombat

Meggy és barátkozás három napon át

Gazdag program várta a bácsfeketehegyi meggynapok vendégeit

Ez a hétvége Bácsfeketehegyen a meggyről szólt, ugyanis most került sor a XII. Bácsfeketehegyi Falunapra és a XIII. Bácsfeketehegyi Meggynapokra. A rendezvénysorozat ezúttal három napon át tartott, és számos vendég érkezett a határon innenről és túlról egyaránt. Pénteken az ovisok karneváli felvonulása nyitotta az események sorát, este pedig művelődési műsorra került sor.

A szombati művelődési műsor nagyszámú közönsége (Lakatos János felvétele)

A szombati művelődési műsor nagyszámú közönsége (Lakatos János felvétele)

A meggynapok úgynevezett főnapja a szombat volt, hiszen ekkor zajlott a legtöbb esemény és ekkor került sor a hivatalos megnyitóra is. Ez alkalommal Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg a meggynapokat. A megnyitót követően Jerasz Anikó és Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke lelepleztek egy információs táblát a Kultúrotthon falán.

A meggynapok hagyományos programjai közül idén sem maradt el a paprikásfőző-verseny, amelyen ez alkalommal több mint 30 csapat vett részt. Ugyancsak sor került a Horkai meggyültetvény és a Lódi Vinum megtekintésére. A nap során a Kultúrotthon előcsarnokában meggyből készült termékek bemutatója, az otthon előtt pedig kirakodóvásár várta az érdeklődőket. A nyári színpadon bemutatkozott a Szent György Borrend, majd felléptek az általános iskola diákjai, az ovisok, a Feketics ME, a Princeza Ksenija ME, a Njegoš ME és a Dušan Car Silni ME tagjai, valamint az izidás fiatalok. A nap során átadásra került a Jadran Tekeklub új pályája, és egy tekeversenyt is tartottak. Sajnos, a szép időjárás nem tartott ki egész nap, és estére megérkezett az eső. Emiatt elmaradt a hagyományos utcabál és az ünnepi tűzijáték.

Vasárnap a meggynapok részeként sor került egy tanévzáró istentiszteletre, amit Orosz Attila bácskai református esperes szolgáltatott. A meggynapok rendezvénysorozatot egy sportesemény zárta, az általános iskola sportcsarnokában megtartották A labdarúgás iskolája – Az élet iskolája elnevezésű labdarúgómérkőzést a legkisebbek számára.

A XII. Bácsfeketehegyi Falunap és a XIII. Bácsfeketehegyi Meggynapok rendezvénysorozat főszervezője a bácsfeketehegyi helyi közösség volt, a szervezésben részt vett a Feketics Művelődési Egyesület, a Zöld Dombok Környezet- és Közösségfejlesztési Szervezet, a Gazdakör, Kishegyes Község Női Uniója, a Hestia – Nők Egyesülete, a Nikola Đurković Általános Iskola, a Vállalkozók Egyesülete, a Jadran Tekeklub, a Jadran Futballklub, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény, az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat, valamint a Vöröskereszt községi szervezete.