2024. április 25., csütörtök

Száz véradó jött össze Palicson

Az önkénteseket és családjaikat babgulyással és szendvicsekkel vendégelték meg

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven a Szabadkai Közkórház transzfúziós osztálya idén is megemlékezett az önkéntes véradás napjáról és szombaton, Palicson, a Vigadó teraszán megtartotta a Humánus szombat elnevezésű akciót. Ezúttal összesen száz személy jelentkezett véradásra. A véradókat és családjaikat babgulyással, valamint szendvicsekkel vendégelték meg. A Humánus szombat akciót először 2002-ben szervezték meg.

A Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztálya idén a szabadkai Vöröskereszttel közösen szervezte meg az akciót. Az Egészségházak Egészségmegőrző és Betegségmegelőző Szolgálatának munkatársai vérnyomást, vércukorszintet és koleszterinszintet mértek a helyszínen.

Dr. Pintér Kabai Andrea, a transzfúziós osztály szakorvosának elmondása szerint igazi családi rendezvényről van szó, amely számukra azért fontos, mert a szülőkkel érkező gyerekek egy nap esetleg maguk is tagjai lesznek a véradók családjának. A szabadkai lakosság tudatában van a véradás fontosságának, emelte ki lapunknak nyilatkozva a doktornő, hozzátéve, hogy ezzel összhangban a Szabadkai Közkórház transzfúziós osztálya megfelelő vértartalékokkal rendelkezik, minden szükségletet ki tudnak elégíteni, így semmilyen műtétet nem kell elnapolni. A szombati akció abból a szempontból is fontos volt, hogy felkészüljenek a nyári hónapokra, amikor a szabadságok miatt kevesebb véradó látogat el hozzájuk. Szavai szerint ezen a hagyományos akción és a más, hasonló rendezvényeken mindig sok az ismerős arc és ez különös örömmel tölti el a kórház munkatársait.

Dr. Lidija Segedinčev, a szabadkai Vöröskereszt titkárának helyettese örömének adott hangot, amiért az együttműködésben jellemző szünetet követően a szervezet és a közkórház ismét közösen szervezett véradási akciót. Az együttműködés idén év eleje óta ismét kiemelkedő és aktív, emelte ki a titkárhelyettes.