2024. március 29., péntek

Ötszáz új munkahely létesül

Lehelyezték a Continental új gyárcsarnokának alapkövét

Pénteken lehelyezték a német Continental autóalkatrészeket gyártó vállalat új szabadkai gyárcsarnokának alapkövét. A gyár kisbajmoki ipari parkban lévő telephelyén tiszteletét tette Aleksandar Vučić kormányfő, Axel Dittmann Németország belgrádi nagykövete és Pásztor István tartományi házelnök is.

Az alapkőletétel előtt a küldöttség rövid megbeszéléseket folytatott, majd megtekintették a gyárban folyó munkát. Ez alkalommal a kormányfő több munkással is röviden elbeszélgetett.

Živko Topalović, a vállalat igazgatója köszönetet mondott a kormányfőnek és a nagykövetnek, amiért időt szakítottak erre a látogatásra és kiemelte, büszkék rá, hogy többévi kemény munka eredményeként belevághatnak szabadkai beruházásuk második fázisába. Az igazgató megköszönte a szerbiai kormánynak és a miniszterelnöknek a támogatást, a szabadkai önkormányzatnak pedig az első fázisban nyújtott segítséget. Külön kitért a munkások erőfeszítéseire, akiknek köszönhetően a Continental az autóalkatrész-gyártás piacán folyó kemény versenyben világelső lehet.

Axel Dittmann kiemelte, a mostani, több mint 17 millió eurós beruházás megvalósulásával a német gyárak által Szerbiában alkalmazott munkások száma eléri a 31 ezret, ez egyrészt Szabadka irányába pozitív jelzés, a bizalom jele, másrészt pedig ösztönzés lehet más német vállalatoknak az itteni befektetésre. Dittman külön kihangsúlyozta annak fontosságát, hogy fenntartható beruházásról van szó és beszélt arról is, hogy a Continental az egyik úttörője Szerbiában a duális oktatás meghonosításának. A gyár a szerb kormánnyal, a német GIZ intézettel a Szerbiai Gazdasági Kamarával, valamint a német–szerb kamarával azon ügyködik, hogy ez a fajta oktatási koncepció meghonosodjon az egész ország területén.

A nagykövet az ország uniós integrációjára is kitért, elmondta, hamarosan megkezdődik a csatlakozási folyamat keretében a 23-as és 24-es fejezetek tárgyalása, aminek köszönhetően várhatóan a joguralom területén is reformok lesznek Szerbiában, ezáltal pedig növekedhet a jogbiztonság, ami bátorító hatással lehet a külföldi beruházókra.

Aleksandar Vučić arról beszélt, hogy Szerbiát elsősorban a dolgozók energiája, kitartása változtathatja meg. Ezáltal tudunk a gyermekeinkre egy másmilyen országot hagyni, ahol esélyük lehet a jobb életre, mondta.

– A legmélyebb benyomást a dolgozók tették rám, akik állva dolgoznak, nem könnyű a munka, amit végeznek, mégsem panaszkodnak, siránkoznak, hanem a jobb eredményekre törekszenek  – mondta a kormányfő hozzátéve, az új gyárcsarnokban nemcsak többet fognak termelni, hanem összetettebb munka folyik majd.

Vučić felszólítással fordult a jövőbeni beruházókhoz, hogy fektessenek be Szabadkán, mert kedvezőek a lehetőségek.

A kormányfő is beszélt a duális oktatásról. Elmondta, a Continentalban 14 középiskolás vehet részt ebben a programban. Hozzátette, a kormány felhívására a duális oktatásban való részvételre csak osztrák, német és svájci vállalatok jelentkeztek, ami szerinte annak a jele, hogy a hazai vállalkozások nem terveznek ennyire a jövőbe.

– Büszke vagyok minden itt dolgozóra és boldog vagyok, hogy további 50 ember dolgozhat majd itt, akik számára nemcsak a termelésben lesz munka, hanem a tervezésben is – mondta.

A kormányfő elégedetten konstatálta, hogy Szerbia nem csak a régió országaival versenyképes, hanem számos európai állammal is. Szerbia a közvetlen külföldi beruházások által teremtett munkahelyek számát illetően 108 százalékos növekedéssel Magyarország mögött a második helyen áll Európában, emelte ki, hozzátéve, hogy az idén és jövőre is folytatódik ez a tendencia.

Az új gyárcsarnok másfélszer lesz nagyobb a már meglévőnél, a beruházás értéke 17 millió euró. A tervek szerint az objektum 2017 végéig készül el, és 500 új munkahely létesül ennek a beruházásnak köszönhetően. A Continental világelső az autóalkatrészek gyártásában, 55 országban van jelen és olyan autógyárakat lát el, mint a Daimler vagy a Volkswagen.