2024. április 25., csütörtök
D CSOPORT

A húszéves rivalizálás újabb felvonása

Horvátország és Törökország meccsével kezdődnek az egyik halálcsoportnak tekintett D csoport küzdelmei. A találkozó mindkét fél számára roppant fontos, hiszen ők és a csehek sem elsősorban a csoportfavorit Spanyolországgal szemben tervezik összeszedni a továbbjutáshoz szükséges pontokat, hanem egymás ellen, így biztos, hogy amelyik csapat begyűjti a teljes zsákmányt ezen a meccsen, nagyon közel kerül a továbbjutáshoz.

A két együttes eddig hatszor találkozott egymással, két horvát és egy török siker mellett három döntetlent játszottak, az összesített gólarány 8:4 a sakktáblások javára. Első összecsapásukra napra pontosan 20 éve került sor, az 1996-os Eb D csoportjának első fordulójában Goran Vlaović 86. percbeli góljával a horvátok diadalmaskodtak, és végül tovább is jutottak, míg a törökök három vereséggel távoztak az angliai tornáról. A 2008-as kontinensbajnokságon a törököknek sikerült visszavágniuk egy rendkívül izgalmasan záruló hosszabbításos meccsen: az osztrák–svájci közös rendezésű torna negyeddöntőjében Ivan Klasnić a 119. percben megszerezte a vezetést, ám Semih Şentürk még a lefújás előtt egyenlített, majd a törökök a tizenegyespárbajban kivívták a továbbjutást. Most is van miért visszavágni, Törökország ugyanis éppen Horvátország miatt maradt le a 2012-es Eb-ről, a pótselejtezők során 3:0-s összesítéssel utóbbiak bizonyultak jobbnak.

A horvátoknál a védelem tűnik a leggyengébb csapatrésznek, habár ott is olyan rutinos rókák a vezérek, mint Darijo Srna vagy Vedran Ćorluka, a középpályájuk és a támadórészlegük ellenben világklasszisok sorát vonultatja fel, ami miatt sok szakértő a torna titkos favoritjaiként is emlegeti őket. Luka Modrić, Ivan Rakitić, Ivan Perišić, Mateo Kovačić, Mario Mandžukić vagy éppen Nikola Kalinić napról napra a világ legerősebb bajnokságaiban bizonyítja rátermettségét, mindannyian jelentős szerepet játszanak klubcsapataikban. Emellett nem félnek a fiatal tehetségek beépítésétől sem, Angliával és Lengyelországgal egyetemben náluk van a legtöbb 22 éven aluli fiatal a keretben, a 23-ból öt fő, tehát fiatalos lendület és felbecsülhetetlen rutin egészséges elegyéről beszélhetünk a horvátok kapcsán, akik ráadásul a nemzetközi nagy tornákon rendszeresen ott vannak, így megvan a kellő tapasztalat is a válogatottban. Nagy előny lehet ez ezen a meccsen, hiszen a törökök 2008 óta nem jártak Eb-n vagy vb-n, a csapat nagy része rutintalan ilyen eseményeken. Éppen ezért érthető, hogy a törökök nagy reményeket fűznek Fatih Terim személyéhez, aki a 2008-as elődöntőbe jutás során is vezette a nemzeti csapatot. A játékosok közül a horvátoknak ajánlatos lesz figyelniük Hakan Çalhanoğlura, Arda Turanra, Nuri Şahinra, Yunus Mallira és Burak Yilmazra, tudásuk alapján ők lehetnek a török csapat húzóemberei.  

Törökország–Horvátország (D csoport)

Helyszín: Párizs, Parc des Princes (47 294 néző).

Időpont: 15 óra (HRT2, M4, RTS1).

Játékvezető: Jonas Eriksson (Svédország).

A várható kezdőcsapatok, Törökország: Babacan, Gönül, Topal, Balta, Erkin, Çalhanoğlu, Tufan, İnan, Özyakup, Turan, Yılmaz.

Horvátország: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Strinić, Modrić, Kovačić, Brozović, Rakitić, Perišić, Mandžukić.