2024. április 24., szerda
LABDARÚGÓ-EB – C CSOPORT

Az újonc és a nyeretlen csatája

Vasárnap a C csoportban 18 órakor Nizzában tartják meg az első meccset, amelyen Lengyelország és Észak-Írország csap össze. Észak-Írország újonc az Eb-n, Lengyelország pedig harmadik alkalommal jutott el a kontinensviadalra, a csoportból azonban még sohasem sikerült túljutnia. A mérlegük: 0 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség. A két ország eddig összesen 9 alkalommal találkozott egymással, és érdekesmód a mérleg nyelve az északírek oldalára billen: 4 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség. Selejtezőkön legutóbb 2006-ban találkoztak, akkor a vb előtt Lengyelország 3:0-ra nyert Belfastban, és 1:0-ra Varsóban. Lengyelország legnagyobb sikere nagy versenyeken az 1974-es és az 1982-es vb-bronz. Észak-Írország legnagyobb sikere nagy versenyeken a legjobb nyolcba kerülés az 1958-as svédországi világbajnokságon. Az Eb-selejtezők során a lengyel Robert Lewandowski 13 gólt lőtt, s ezzel az északír David Healy 2008-as rekordját döntötte meg. Észak-Írország már játszott két mérkőzést Nizzában: az 1951-es U18-as világbajnokságon 2:1-re kikapott Jugoszláviától, és 1:0-ra Belgiumtól. Klubszinten eddig négyszer találkozott lengyel és északír csapat, ami 3 lengyel győzelmet hozott, és 1 döntetlent. Legutóbb 2002/2003-ban a krakkói Wisła és a Glentoran találkozott egymással az UEFA-kupa selejtezőjében, és a lengyelek 6:0-ra nyertek összesítésben.

Lengyelország–Észak-Írország (C csoport)

Helyszín: Nizza, Stade de Nice (35 624 néző).

Időpont: 18 óra (HRT2, M4, RTS2).

Játékvezető: Ovidiu Haţegan (Románia).

A várható kezdőcsapatok, Lengyelország: Szczęsny, Piszczek, Glik, Cionek, Wawrzyniak, Mączyński, Krychowiak, Błaszczykowski, Starzynski, Grosicki, Lewandowski.

Észak-Írország: McGovern, McNair, Cathcart, McAuley, Evans, Ferguson, Norwood, Baird, Davis, Lafferty, Ward.

Az ukrán védelem teszteli a világbajnok támadósort

Az aktuális világbajnoknak nem titkolt célja a franciaországi kontinenstorna megnyerése, a diadalmenetet Ukrajna ellen kezdené meg a Nationalelf, amely a felkészülési meccseken mutatott hullámzó teljesítménye ellenére is toronymagas esélyese az előző Eb társházigazdája elleni 21 órai mérkőzésnek. A német együttes minden csapatrészében klasszisok sora vár a bevetésre, érdekes lesz látni, hogy hogyan szuperál az együttes a vb után visszavonult Philipp Lahm nélkül egy nagy tornán, illetve arra is érdemes lesz figyelni, hogy Joachim Löw kapitány hogyan oldja meg Mats Hummels és a helyette behívott, közben szintén lesérülő Antonio Rüdiger pótlását. A támadórészlegük ellenben a sérülés miatt szintén távollévő Marco Reus nélkül is igen ütőképes, Toni Kroos, Mario Götze, Mesut Özil, Thomas Müller, Julian Draxler, Andre Schürrle, Lukas Podolski és az Eb-re újraaktivált Mario Gómez is bevetésre vár, mindannyian sokat próbált harcosok, bármelyik riválist össze tudják roppantani. A selejtezők során ugyan Lengyelországban és Írországban is kikaptak, mégis csoportelsőként jutottak ki a tornára, az utóbbi egy évben játszott hat felkészülési meccsükből az Olaszország elleni 4:1-re, a Magyarország ellenit 2:0-ra nyerték meg, viszont kikaptak Franciaországtól 2:0-ra, az USA-tól 2:1-re, Angliától 3:2-re, Szlovákiától pedig 3:1-re. Megnyugtató lehet a drukkerek számára, hogy a két siker az utóbbi három meccsen született, és éppen az utolsón, magyarok elleni egy héttel ezelőttin nem kapott gólt a Nationalelf.

A négyszeres világbajnok együttes Európa-bajnokságot háromszor nyert, 1972-ben, 1980-ban és legutóbb 1996-ban, míg ellenfelének a lengyel–ukrán közös rendezésű 2012-es torna volt az első Eb-je, önerőből most jutott ki először, azt is pótselejtezőn Szlovénia ellen. Az ukránok erősségének a masszív védekezés nevezhető, a csapat az Eb-selejtezőcsoportjában tíz meccsen csak négy gól kapott, a pótselejtezők párharcában egyet Szlovéniában, a 2015 márciusa óta lejátszott 13 meccséből csak a spanyolok ellenit vesztették el 1:0-ra, kilenc győzelem és három döntetlen mellett. Idén eddig csak győzelmük van, Ciprust és Walest 1:0-ra, Romániát 4:3-ra, Albániát 3:1-re győzték le. Mellettük szól, hogy utóbbiak közül három is Eb-résztvevő, ellenük, hogy Németország a riválisuk. A selejtezők során négy gólt szerző Andrij Jarmolenkóban bíznak nagyon az ukrán szurkolók, illetve a sevillai Jevhen Konopljankától várják, hogy végre a válogatottban is húzóemberré nője ki magát. A két gárda eddig ötször került szembe egymással, két német siker mellett háromszor döntetlen született. Legutóbb 2011 novemberében 3:3 lett a végeredmény. 

Németország–Ukrajna (C csoport)

Helyszín: Lille, Pierre-Mauroy Stadion (49 822 néző).

Időpont: 21 óra (HRT2, M4, RTS1).

Játékvezető: Martin Atkinson (Anglia).

A várható kezdőcsapatok, Németország: Neuer, Hector, Mustafi, Boateng, Höwedes, Khedira, Özil, Kroos, Draxler, Müller, Gomez.

Ukrajna: Pjatov; Fedeckij, Kacseridi, Rakitszkij, Sevcsuk, Sztepanenko, Garmas, Jarmolenko, Szidorcsuk, Konopljanka, Zozulja.