2024. április 25., csütörtök

Durindó és a Gyöngyösbokréta Tordán

Népzenei koncertekkel vette kezdetét a hagyományos szemle
Tavalyi felvétel

Tavalyi felvétel

A Juhász zenekar kísérte Guzsalyas énekegyüttes, Szerényi Béla és fiai a tiszaalpári tekerősökkel, Micsik Béla és Ördög Lóránt koncertjével vette kezdetét pénteken este az idei XL. Durindó és a LIII. Gyöngyösbokréta Tordán.

A XL. Durindó ünnepélyes megnyitója szombaton 12 órakor lesz a Művelődési Ház színháztermében,
ünnepi beszédet mond Dobai István, Torda helyi közösség elnöke és mr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A 40. Durindó Fesztivált Szabó Gabriella, a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiváltanácsának elnöke nyitja meg. A Durindó két helyszínen, a Művelődési Ház színháztermében és a Szent Hubertusz Vadászegyesület otthonában zajlik 112 fellépővel, 82 művelődési egyesület érkezik 68 településről.

A bemutatott produkciókat a Művészeti Szakbizottság tagjai a műsor szüneteiben általánosan véleményezik.

A vasárnapi Gyöngyösbokrétán 878-an lépnek fel, 34 művelődési egyesület néptánccsoportja mutatkozik be 33 településről. A fellépők 12 órakor a Nepomuki Szent János római katolikus templomban ünnepi áhítaton vesznek részt, ahol megáldják a részvevőket és a fesztivál lobogóját, majd 12.30-kor a veszi kezdetét a LIII. Gyöngyösbokréta fellépőinek díszfelvonulása és menettánca. 13 órakor a nagyszínpadon, a tordai Olympia Labdarúgó-egyesület pályáján Szabó Gabriella nyitja meg ünnepélyesen az idei Gyöngyösbokrétát, ünnepi beszédet szintén Dobai István mond. A Gyöngyösbokréta műsora 13.30- tól 19 óráig zajlik a nagyszínpadon, a műsor szüneteiben bemutatják a Bodor Anikó–Paksa Katalin: Vajdasági magyar népdalok V. című kötetet, kihirdetik és átadják a Bodor Anikó-díjat, valamint a Gyermek és ifjúsági népművészeti vetélkedők meghívott díjazottjainak, valamint a balástyai, a tiszaalpári, az újszentesi és a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület ifjúsági néptáncegyütteseinek fellépése is élvezhető lesz. 19 órakor átadják a fesztivál lobogóját a jövő évi házi gazdának, majd az Ifjúsági Otthonban véleményezik az idei fellépőket. Eső esetén a műsorokat a Művelődési Ház színháztermében tartják meg.

A fellépések mellett tartalmas kísérőprogramok is várják mind a fellépőket, mind a közönséget. Szombaton 21.30-kor a Csík zenekar ad koncertet. A népszerű együttes várhatóan sokakat vonz majd a koncert helyszínére, a labdarúgópályára, ezt követően pedig táncházban rophatják a táncot a résztvevők a Juhász zenekarral. Emellett pedig a kísérőrendezvények sorát kirakodóvásár is gazdagítja, valamint régi tárgyakból és fényképekből kiállítás is nyílik. A település közösségi életét bemutató tárlatok ünnepélyes megnyitója szombaton 11.30-kor lesz az Ady Endre Általános Iskola előcsarnokában, a kiállítást Dudás Károly Magyar Örökség díjas író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke nyitja meg.