2024. április 20., szombat

Vučić: Az egyedüli cél az én megbuktatásom

A kormányfő Szabadkán a Savamala-ügyről, az Egyesült Államok által fizetett személyekről és az elnökválasztásról is beszélt

Mindazon politikai „bajkeverők” célja, akik Siniša Mali belgrádi polgármester felelősségre vonását követelik a Savamala-ügy miatt, a kormányfő megdöntése. Aleksandar Vučić erről Szabadkán a Continental vállalat új csarnokának alapkő-letétele után beszélt, ahol elsősorban a fővárosi újságírók számos érzékeny kérdést szegeztek neki.

– Önök most valaki fejét követelik azért, mert poénból azt mondtam, egyesek le is lőnék Siniša Malit. Ez egy elhibázott metafora volt, és sokkal inkább velem tennék meg ezt sokan, sem mint Malival. Ez a politikai „bajkeverők” és csalók végső célja – mondta. – Engem verjenek, ne beszéljenek arról, hogy Siniša Mali érdekli önöket, mert önöket Aleksandar Vučić érdekli. Meghalok a nevetéstől és az örömtől, amikor látom, ki mindenki akar megdönteni, miféle munkakerülők gyülekezete. Hogy ezek legyőzzenek? No, azt a filmet nem fogják látni soha.

Újságírói kérdésre válaszolva Vučić elmondta, semmilyen nézeteltérése nincs az EU-val vagy az Egyesült Államokkal (Fotó: Molnár Edvárd)

Újságírói kérdésre válaszolva Vučić elmondta, semmilyen nézeteltérése nincs az EU-val vagy az Egyesült Államokkal (Fotó: Molnár Edvárd)

A kormányfő kiemelte, a Savamala bontási akcióról nem tájékoztatták, azt rosszul kivitelezték, és az állam elismerte felelősségét az ügyben, de a közvéleménynek semmi sem elég.

– Egészen véletlenül nem tudtam erről az akcióról, de ha tudtam volna, akkor azt mondom, menjenek oda fényes nappal markolókkal, és nekem is adjanak egy markolót, segítek, hogy azt a bűnözői csúfságot eltávolítsam. Nem kérdeztek, rosszul végezték el, vállaltuk a felelősséget, de ez nem elég – mondta, hozzátéve, senki lemondása nem lenne elég, mindig találnának még valakit, akit megtámadhatnak. Felrótta, hogy olyan korábbi ügyek miatt, mint a „kék híd” ledöntése vagy a Schiller utcában dinamittal végzett ledöntés, senki sem követeli a felelősségre vonást.

Szerinte a Savamala nem valós probléma, csupán politikai-médiaakció.

Újságírói kérdésre válaszolva Vučić elmondta, semmilyen nézeteltérése nincs az EU-val vagy az Egyesült Államokkal, politikailag már rég kiheverte a tényt, hogy azokat finanszírozzák, akik különféle meséket találnak ki, mint amilyen a Kolubara nyugati kőfejtőjében történt tragédia ügye. Ezzel azokra a sajtótalálgatásokra reagált, amelyek szerint az USA és az EU szélsőséges tevékenységeket pénzelnek, hogy azok Szerbiában káoszt okozzanak.

Vučić szerint az új kormány a törvényes határidő első harmadában meg fog alakulni. Mint mondta, nem biztos, hogy erre sok kerül a kínai államfő látogatásáig, hiszen a kormányalakítás nem kívánságműsor, hanem komoly munka.

A kormányfő a jövő héten azokkal folytatja a konzultációkat, akikkel valóban kész kormányt alakítani.

Az ellene elhangzott kritikák kapcsán közölte, vannak olyan egyének itt Szerbiában, akik deklaratívan az emberi jogokkal foglalkoznak, valójában pedig napi politikával és politikai elemzéssel. Felszólította őket, hogy jelöltessék magukat az elnökválasztáson, és ott győződjenek meg politikájuk népszerűségéről. Cáfolta, hogy Saša Janković ombudsman Savamaláról írt jelentését csalásnak nevezte volna, és elmondta, mindenkit, aki kritizálja őt, együttesen kihívja tévé-párbajra.

James Roafnak, a Nemzetközi Valutaalap misszióvezetőjének kijelentését kommentálva, miszerint egyelőre szó sem lehet a közszféra béreinek és a nyugdíjaknak az emeléséről, mert Szerbia késik a reformokkal, Vučić kijelentette, ezt az értékelést kiragadták a szövegkörnyezetből.

– Roaf nyilatkozatában számos jó és rendkívüli dolgot említett, ezt pedig kiragadták a szövegkörnyezetből. Azt mondta, hogy nem növekedhetnek a bérek és nyugdíjak, ha nem lesznek további pénzügyi megtakarítások. De ebben az országban úgy látszik, csak a rossz hír számít hírnek, ez biztos a török időkből maradt meg – mondta. A kormányfő szerint a fiskális eredmények soha nem voltak jobbak, az IMF egy évvel ezelőtt is hasonlóan vélekedett, mégis történt béremelés.

– Ha jó eredményeink lesznek, emelni fogjuk a béreket és nyugdíjakat, és a dolgok jelen állása szerint ez megtörténik – tette hozzá.