2024. április 20., szombat

Ki lehet Belgrád új polgármestere?

Siniša Mali: Nem jött még el a nyilatkozatok ideje

Amióta Aleksandar Vučić kormányalakító bejelentette, hogy az álarcosok kíséretében történt éjjeli épületbontásért Belgrád Savamala városnegyedében a felelősség a városvezetést terheli, a média figyelme még inkább a főváros polgármestere felé fordult. A Novosti napilap szerint Siniša Mali az elkövetkező napokban beadhatja lemondását, és helyettese, Andreja Mladenović kerülhet a helyére.

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Bár Aleksandar Vučić sem neveket nem említett, és arra sem tért ki, hogy az éjjeli bontás milyen következményeket von maga után, de kiderült bűnvádi, szabálysértési, illetve politikai következményekkel is számolnia kell a bontás megrendelőjének. A bejelentés óta, lehet véletlen egybeesés, de Siniša Mali kerüli a nyilvánosságot, és a Belgrád védőszentjének szentelt csütörtöki ünnepségen sem volt jelent, megerősítve ezzel a médiumok feltételezéseit. A Danas napilapnak sikerült utolérnie, de Mali nekik is csak annyit mondott: Becsüli a nyomozószervek munkáját, de még nem jött el a nyilatkozatok ideje. Csak akkor áll a nyilvánosság elé, amikor lesz mondanivalója az üggyel kapcsolatban.

Az, hogy végül kinek és mivel kell majd felelnie, később derül ki. De mint arra a Novosti napilap rámutat, Mali lemondása számos bonyodalmat von majd maga után, ugyanis hiába mondana le a polgármesteri posztjáról, az új polgármester megválasztásáig ő töltené be ezt a funkciót. A lemondás után ugyanis a városi képviselő-testület választhat helyette mást, és erre egy hónap állna a rendelkezésére. Az új jelöltet azonban kétharmados többséggel kell megválasztani. Ha ez nem történik meg, kényszerigazgatást vezetnek be a helyhatósági választások kiírásáig.

Miután Mladenović polgármester-helyettes lett, megszűnt a képviselői mandátuma. És mivel polgármestert csak a képviselők köréből lehet választani, ez a tény megnehezíti a megválasztását. Ugyanakkor, a jelenlegi polgármester távozásával megszűnik az aa megbízatása, így akár visszakérheti képviselői mandátumát.

A rombolásfelelős kiderítése ügyében még nyomoznak. Nem hivatalos információk szerint a rendőrség kihallgatja a bontás lehetséges résztvevőit, jelenleg a városvezetőket, illetve annak az építővállalatnak a tulajdonosát és a munkásait, akiktől a bontás megrendelői a munkagépeket bérelték. A kihallgatásuk után az ügyészséghez kerül a jelentés a Savamalán történt éjjeli épületbontásról.