2024. március 29., péntek

És most, Adio!

Meghatottan figyelték, hosszú tapssal jutalmazták a kormány dolgozói és a sajtó képviselői Bojan Pajtić leköszönő tartományi kormányfő beszédét, melyet tizenkét évi tevékenységének lezárása alkalmával tartott meg pénteken a báni palotában. Köszönetet mondott minden dolgozónak az odaadó munkáért, újságírónak, fotóriporternek a tárgyilagos tudósításért és a polgároknak minden sikerért, melyet a Pajtić-kormányok elkönyvelhettek.

Pajtić: 500 milliárd dinártól fosztották meg a tartományt az elmúlt évtizedben, az alkotmány megszületése óta (Fotó: Jasmina Pániková)

Pajtić: 500 milliárd dinártól fosztották meg a tartományt az elmúlt évtizedben, az alkotmány megszületése óta (Fotó: Jasmina Pániková)

Kijelentette, hogy egyik mandátum sem volt könnyű. Folyamatosan nehéz anyagi feltételek mellett kellett dolgozni, e nehéz anyagi körülmények pedig nem csupán a nehéz gazdasági helyzetből fakadtak, hanem mindenekelőtt abból, hogy a köztársaság soha sem teljesítette a tartomány felé pénzügyi kötelezettségeit. Így az eredményekre, melyeket mindennek ellenére elkönyvelt Vajdaság, mindannyian még büszkébbek lehetünk – értékelte Pajtić. Mint mondta, 500 milliárd dinártól fosztották meg a tartományt az elmúlt évtizedben az alkotmány megszületése óta, s emiatt ki tudja, hány potenciális nagyberuházásra nem került sor – tette hozzá.

A leköszönő vajdasági kormányfő azt mondta, mind a tizenkét év alatt az egészségügy fejlesztésére, a gyermeknevelés támogatására és az idősek helyzetének javítására összpontosítottak, valamint a tisztségviselők kiváltságainak megszüntetésére törekedtek. Ugyanakkor az évek folyamán egyre nehezebbnek bizonyult minden beruházás, hiszen a Vajdaságba irányított pénzt transzfereszközként át kellett utalni az önkormányzatoknak és állami szektornak a bérekre, s nem használhatták egyéb célokra.

Ebben a három mandátumban 50 ezer új munkahelyet nyitottak meg a különféle idevonzott beruházásoknak és szubvencióknak köszönhetően. A mezőgazdaság fejlesztésén fáradozva hétezer szubvenciót hagytak jóvá és 11 ezer kedvezményes hitelt utaltak ki. A Szerbiába befektetők 45 százalékának Vajdaság volt a célpontja. A tartomány a Financial Times-tól három rangos elismerést is kapott a kedvező beruházási feltételekért. Átadtak négy fontos kórház komplexumot, köztük a Sürgősségi Központot és a Kamenica 2-es blokkot, továbbá 91 oktatási intézmény épületét is felújították vagy újat építettek, és 98 sportépületet adtak át rendeltetésének.

Pajtić megkérte a Szerb Haladó Párt által vezetett leendő kormányt, tartsa meg azokat az embereket, akik mindvégig teljes erőbevetéssel végezték munkájukat. Ugyanakkor elmondta, hogy nem biztos benne, hogy ez a kormány a legjobban képviseli majd a vajdaságiak érdekeit. A polgárokat arra szólította fel: továbbra is közöljék vele véleményüket, javaslataikat, mivel politikusként igyekezni fog ezeknek megfelelni. Mint ismeretes, Pajtić a Demokrata Párt köztársasági képviselőjeként folytatja a munkát.

A Szerb Haladó Párt rögtön a leköszönő beszédet követően tiltakozást szervezett a kormány és képviselőház között. Ezt Milenko Jovanov, a párt tartományi frakcióvezetője irányította, aki Pajtićról úgy vélekedett, hogy sikeres kormányfőnek tartja magát, aki nem szégyell sikerekről, befektetésekről beszélni, pedig a Dalton-fivéreknél is több bankot tett tönkre, utalva ezzel a Vajdasági Fejlesztési Bankra, a Tartományi Fejlesztési Alapra. Felhozta a régebbről ismert vádakat is: Pajtić Brioniban nyaralt, miközben Szerbia a Vihar akció áldozatait siratta.