2024. április 19., péntek
LONDONI ELEMZŐK

A feltörekvő piacok kevéssé szenvednék meg a Brexitet

Londoni pénzügyi elemzők szerint a globális feltörekvő térség gazdaságainak külkereskedelmén kevés nyomot hagyna, ha a brit EU-tagságról két hét múlva esedékes népszavazás eredményeként Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics pénteken ismertetett helyzetértékelése szerint a Brexit – vagyis Nagy-Britannia távozása az EU-ból – jóval kisebb negatív hatást gyakorolna a felzárkózó gazdaságokra, mint amilyentől sokan tartanak, egyéb okok mellett azért, mert Nagy-Britannia viszonylag kis exportpiac a feltörekvő régió számára.
A cég grafikus kimutatása szerint a brit importtól a közép- és kelet-európai EU-térségben a szlovák gazdaság függ a legnagyobb mértékben: Szlovákia teljes exportjának csaknem 4 százaléka irányul a brit piacra. Magyarország esetében az arány nem éri el a 3 százalékot.
Ha a brit importkereslet Brexit esetén ugyanolyan meredeken visszaesne, mint a globális pénzügyi válság mélypontján, ami egyébként nagyon valószínűtlen, azt is csak néhány kisebb feltörekvő gazdaság érezné meg – vélekednek a Capital Economics londoni elemzői.
A ház a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokat terhelő Brexit-kockázatról külön összeállított elemzésében kiemeli, hogy a térség sokkal nagyobb mértékben függ a többi EU-gazdaságtól, elsősorban Németországtól, mint Nagy-Britanniától.
A Nagy-Britanniában dolgozó kelet-európai EU-munkavállalók hazautalásai is kisebbek a közvélekedésben szereplő összegeknél: az e forrásból származó devizabeáramlás a régiós gazdaságok zömében a hazai össztermék (GDP) 0,1 és 0,3 százaléka között mozog, bár Lettországban meghaladja az 1 százalékot – áll a Capital Economics elemzésében.
A ház szerint a Brexit esetében sem valószínű, hogy a közép- és kelet-európai országokba irányuló hazautalások jelentősen visszaesnének, mivel – jóllehet az újonnan érkezők letelepülési szabályai nyilván szigorodnának – a már Nagy-Britanniában dolgozó térségi munkavállalókat jó eséllyel nem küldenék haza.
Ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, és utána korlátozná az uniós országokból érkezők bevándorlását, az jól is jöhetne a keleti EU-gazdaságoknak, mivel lassíthatná a térség rossz demográfiai mutatóinak további romlását – hangsúlyozták a Capital Economics elemzői. A ház által idézett ENSZ-előrejelzés szerint a mostani migrációs folyamatok fennmaradása esetén a közép- és kelet-európai gazdaságok munkaképes korú lakosságának létszáma a következő másfél évtizedben évente 0,2 és 1,2 százalék közötti mértékben csökkenne.