2024. április 24., szerda

Július 1-jétől drágul a cigaretta

Legalább 2,5 dinárral megdrágul minden doboz cigaretta július 1-jétől, az emelkedő jövedéki adó miatt – tudta meg a Blic napilap.

A lap szerint a szóban forgó, 2013 januárjától 2016 júliusáig érvényben lévő illetékek megváltoztatása oda is vezethet, hogy a dohánygyárakban is növekszenek majd az előállítási költségek, így egy doboz cigaretta akár 10 dinárral is drágább lehet. A Blic értesülései szerint a British American Tobacco és a Rovinji Dohángyár (TDR) is már tervbe vette az áremelést, ezt azonban egyik cég sem erősítette meg a médiának.

A kormány munkatársai a Blicnek adott nyilatkozatukban rámutattak arra, hogy a cigarettára kivetett jövedéki adó 2,5 dináros növelése elkerülhetetlen július elsejétől.

– Már csak azért is, mert össze kell hangolni az ország idevágó adópolitikáját az EU-s szabványokkal, ott ugyanis a minimális jövedéki adó 90 euró 1000 cigarettára, míg Szerbiában 50. Fel kell zárkózni az Unióhoz, az államvezetés pedig mindezt úgy próbálja kieszközölni, hogy ne legyen belőle közfelháborodás – mondják a kormány illetékesei.

Szerbiában egyébként többféle jövedéki adót is fizetnek az említett dohánytermék után. Az egyik (a specifikus) 56 dinárt tesz ki dobozonként (amelyet ezúttal 58,5 dinárra növelnek). A másik a progresszív, amely a kiskereskedelmi ár 33 százalékának felel meg, az év végéig pedig csökkenni fog.