2024. április 24., szerda

Ellenzékbe kerültek a szocialisták

Szerdán tartotta alakuló ülését a zombori városi képviselő-testület. A hatalmi fölállásban a többséget a Szerb Haladó Párt (SZHP) köré tömörülő koalíció, a Szerb Radikális Párt (SZRP), a Szerb Megújhodási Mozgalom (SZMM) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alkotja. Ők a 61 fős testületben 42 helyet foglalnak el. Az előző fölálláshoz képest a legnagyobb változást a szocialisták és a radikálisok helycseréje jelenti, az előzők konstruktív ellenzékbe vonultak, az utóbbiak a hatalom oldalára álltak. Az ellenzék tehát 19 tagot számlál, akik a Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP) mellett a Demokrata Párt (DP) és koalíciós partnerei, a Zombor mindenkinek és az Elég volt! polgári csoportok, a Szerb–Orosz Mozgalom és a Vajdasági Magyarok Demokrata Közössége (VMDK) soraiból kerültek ki.

Miként tegnapi lapszámunkban már beszámoltunk róla, a város polgármesterévé Dušanka Golubović okleveles jogászt, a közigazgatási hivatal korábbi vezetőjét választották, helyettese Antonio Ratković lett. Hogy kik lesznek a polgármester segédei és tanácsadói, a következőkben derül majd ki. A városi képviselő-testület elnöke dr. Zoran Parčetić, aki korábban a városi tanácsban szociális és egészségügyi megbízottként dolgozott, helyettese Miodrag Sekulić. Mind a négyen az SZHP tagjai.

Szerdán megválasztották a városi tanács tagjait is, akik között legtöbb a haladó párti. Sava Dojić (SZHP) a pénzügyekkel és gazdasággal foglalkozik majd a tanácsban, Miroslav Kovačić (SZHP) a kommunális tevékenységgel és beruházásokkal, Kosanović Nagy Antónia (SZHP) feladatkörébe a sport, az ifjúság és a gyerekek tartoznak, Goran Milić (SZHP), a korábbi polgármester kabinetfőnöke lesz felelős a nemzetközi kapcsolatokért, illetve a köztársasági és tartományi szervekkel való együttműködésért, Jovan Keča (SZHP) megbízatása a mezőgazdaságra vonatkozik. A Harmadik Szerbia soraiból érkező dr. Lazar Račić az egészségüggyel és szociális védelemmel foglalkozik, Mirko Strigić (SZHP) feladatköre a rurális fejlesztés, Jankovich Szilárd (VMSZ) a nemzeti kisebbségekkel és vallási közösségekkel megbízott tanácsos, Vladislav Živanović (SZMM) korábbi alpolgármester pedig a város számára fontos projektumok koordinátoraként dolgozik a városi tanácsban.

Az ülésen részt vevő 55 városi képviselő közül 40-en szavazták meg a polgármester asszony és a városi tanács programját. Borislav Staničkov (SZSZP), a városi képviselő-testület korábbi elnöke elképedésének adott hangot, hogy a városi tanácsban nincs olyan megbízott, aki a tanüggyel és a művelődéssel foglalkozna.

Az ülésen összeférhetetlenség miatt átadta képviselői mandátumát Dušanka Golubović, Antonio Ratković, Sava Dojić, Vladislav Živanović, Mirko Strigić és Jankovich Szilárd, míg Nikola Pajić, Gordana Vulović és Zorica Nikšić lemondott képviselői helyéről. Helyüket a városi képviselő-testület padsoraiban Nikola Jocić, Dragan Milašinović, Vesna Lalošević, Slađana Radin, Nikola Slavnić, Milan Rakas, Marina Tomović, Vladimir Mišković és Mátyus Erzsébet foglalja el.