2024. április 16., kedd

„Imádni valóan gyűlölni való leszek!”

Utcaszínházi produkciót mutat be a Gyermekszínház – Gólyalábakon a Fehérlófia szereplői

Látványos szabadtéri előadás a szabadkai Gyermekszínház évadának utolsó bemutatója: a kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek számára egyaránt izgalmasnak ígérkező produkcióban gólyalábasokkal, sátánkutyával, Fehérlófiával, a Hétszűnyű Kapanyányi Monyókkal, Kőmorzsolóval, Vasgyúróval, Fanyüvővel találkozhat a közönség, ugyanis Maskarádé címmel a Fehérlófia című ismert és közkedvelt mesét viszi színre koprodukciós együttműködéssel a szabadkai Gyermekszínház és a szegedi Kövér Béla Bábszínház az NKA támogatásával.

A Rumi László rendezte Maskarádé bemutatója ma, pénteken lesz 17 órakor a szabadkai Raichle Ferenc park mellett, a korcsolyapálya régi bejáratánál, a jéghokipályánál. A bemutató előtti napon jártunk az előadás helyszínén, ahol serény munka folyt, a színészek – Budanov Szloboda Márta, Fridrik Gertrúd, Greguss Zalán, Kálló Béla, Kocsis Endre, a Szegedről érkező Szalkai Dénes, a budapesti Valkó Bence és Vörös Imelda – belebújtak a Kanyó Janovics Erika készítette kosztümökbe, ott sorakoztak a Csíkszentmihályi Károly és Zsuzsa által készült bábok és maszkok is, és a hangbeállítás során ízelítőt hallhattunk az előadás Bakos Árpád szerezte zenéjéből is.

– A Maskarádé magyar mese, a Fehérlófia feldolgozása utcaszínházi eszközökkel. Minden szereplőjét megjelenítjük: a hatalmas sárkányt, óriásbábokként szereplő Fanyüvőt, a Kőmorzsolót és a Vasgyúrót, ezek hátra szerelhető óriásfigurák. Azután vannak még bambuszból és textilből épített figurák is, gólyalábasok is. Ez egy szabadtéri előadás, minden nehézségével és szépségével. A nehézség abból adódik, hogy nem tudunk zárt térben próbálni, és ki vagyunk téve az  időjárás viszontagságainak, ahogyan az előadások is. Az előadás dramaturgiailag nem sokban különbözik a kőszínházi produkciótól, de a hatáselemek nagyobbak, a zenének is más a léptéke, hiszen be kell ölelnie a teret, szélesek a mozdulatok, harsányabbnak tűnhet, de egy szabadtéri előadásnál is ugyanolyan pontosnak kell lennünk, mint a zárt terű színpadon – hallottuk Rumi László rendezőtől.

Greguss Zalán ott jártunkkor éppen egy rugós gólyalábat vett fel. Ő az előadás egyik főszereplője, a pozitív hős, Fehérlófia.

–  Másik előadásban már szereztem tapasztalatot gólyalábbal, de az klasszikus gólyaláb volt. Ez most más érzés, új kihívás: bátran kell ugrálnom, futnom. Mivel gyermekeknek szánjuk a szöveg nélküli előadást, nem lehet túl hosszú. Arra törekedtünk, hogy a mintegy 45 percben előadjuk a történetet a legfőbb szereplőkkel – mondta Zalán.   

Valkó Bence hatalmas gólyalábon lépdelt a próbán. Hogy megszólaltathassuk a Budapestről érkező vendégművészt, aki a negatív főhőst játssza, lépcsőn kellett mellé másznunk.

– Gólyalábas óriásbábot használok az előadásban.  Kapanyányi Monyók  fő gonosz aparócska törpét alakítom, aki a pokol kutyájának nyakában ülve követi el gonosz tetteit. Imádni valóan gyűlölni való leszek! – árulta el nekünk Bence színművész. Az utóbbi években  gólyalábas artistaként, levegőakrobataként, tőrzsonglőrként és zsonglőrként fellép színházi előadásokban, szabadtéri programokban, továbbá  gólyalábas vásári és levegőakrobata műsorokkal járja a Kárpát-medencét.      

Szalkai Dénest, a szegedi teátrum színművészét a vendégművészként Szabadkán megélt tapasztalatairól kérdeztük.

– Nem sok ilyenben volt még eddig részem. Remekül érzem magam! Jó a hangulat, jó a lendület, a szabadkai kollégákkal zökkenőmentesen tudunk együtt dolgozni. A szabadtéri előadásokat Szegeden is nagyon szeretik.

Mivel koprodukcióról van szó, az előadás Szegeden is repertoárra kerül, június 30-án mutatják be, tudtuk meg Árokszállási S. Mártától, a Gyermekszínház igazgatójától. Mint mondta, ez az első igazi koprodukció a szegedi Kövér Béla Bábszínházzal, ami amellett, hogy kiváló lehetőséget ad az együttműködésre, anyagi szempontból megoldást  jelent a  kevés támogatásból működő színházaknak.